ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουίκ:Να καταστήσουν σαφές ότι δεν μας φοβίζει κανένα casus belli

Κουίκ:Να καταστήσουν σαφές ότι δεν μας φοβίζει κανένα casus belli

Σε δήλωση προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, σχολιάζοντας τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ και τις τοποθετήσεις τους για την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τέρενς Κουίκ δήλωσε: «Η ενέργεια της Άγκυρας να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ με την οποία επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς αμφισβήτησης σχετικά με τα δικαιώματα μας στην υφαλοκρηπίδα, συνεπώς και στην ελληνική ΑΟΖ, στην περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου, ερμηνεύεται ως εξής:

Επιβεβαιώνονται οι πρόσφατες πολιτικές δηλώσεις Νταβούτογλου με τις οποίες επιχείρησε να περιγράψει την περιοχή ως ανήκουσα δήθεν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς συγκυριαρχίας.
• Επαναλαμβάνεται ο τουρκικός παραλογισμός, ο οποίος αντίκειται φυσικά στο Διεθνές Δίκαιο, ότι τάχα οι νήσοι δεν φέρουν υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ.
• Προκύπτει ότι η ρηματική διακοίνωση την οποία υπέβαλλε η χώρα μας στον ΟΗΕ στις 20/2/2013 δεν αποτέλεσε κίνηση-ματ όπως έλεγε η συγκυβέρνηση, εξ ου και έρχονται σήμερα οι Τούρκοι να τοποθετηθούν διπλωματικά με μία αντίστοιχη δική τους κίνηση.
Αποδεικνύεται πολιτικά αναποτελεσματική, πέρα από ενδοτική, η έμπνευση Σαμαρά να βαφτίσει την ελληνική ΑΟΖ ευρωπαϊκή, αφού οι Τούρκοι επανέρχονται στους ίδιους ισχυρισμούς και τις προκλήσεις.
Αναδεικνύεται ότι η παθητική και αμήχανη στάση του πρωθυπουργού εμπρός στην αναγγελία από πλευράς Ερντογάν του δόγματος της συνεκμετάλλευσης Αιγαίου με τη γνωστή φράση «kazan-kazan» μόνο ως ένδειξη αδυναμίας και υποχωρητικότητας εκλήφθηκε από την Άγκυρα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καλούμε τη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάψουν επιτέλους να συμπεριφέρονται ως παραφερνάλια της πολιτικής Σημίτη-Παπανδρέου στο πνεύμα της Διακήρυξης της Μαδρίτης στις 8/7/1997 που έκανε λόγο για «αμοιβαία ζωτικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα των δύο χωρών στο Αιγαίο» και να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ-χωρικά ύδατα είναι εθνικά (και όχι γενικώς και αορίστως ευρωπαϊκά) δικαιώματά μας, θα οποία θα εξασκήσουμε σε χρόνο που εμείς θα επιλέξουμε και ως προς αυτό δεν πρόκειται να μας φοβίσει κανένα casus belli.

Καλούμε επίσης τη συγκυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να απεμπλακούν από τον ιστό της πολιτικής ομηρείας έναντι της Μέρκελ και των δανειστών και να προβούν σε στρατηγικές κινήσεις διεύρυνσης και ενίσχυσης των διεθνών μας συμμαχιών».