ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για S&B, Παπακωνσταντίνου και ζεόλιθο

Παρέμβαση εισαγγελέα για S&B, Παπακωνσταντίνου και ζεόλιθο

Προκαταρκτική διέταξε ο Γρ., Πεπόνης για την –επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου- αναστολή της επένδυσης εξόρυξης, που ωφελεί ευθέως τη θυγατρική του Οδ. Κυριακόπουλου στη Βουλγαρία

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα (της Ελευθεροτυπίας) το οποίο έκανε λόγο για «οσμή σκανδάλου από τον άοσμο ζεόλιθο του Έβρου», όταν επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, «σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρία στα Πετρωτά της περιοχής, ύψους 40 εκατ. ευρώ».

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε είναι να διαπιστωθεί καταρχήν η βασιμότητα του εν λόγω δημοσιεύματος και εν συνεχεία να διακριβωθεί η τυχόν διάπραξη αδικήματος.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους. «Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ».

Πρόκειται για μια ακόμη καίρια παρέμβαση του Οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος δείχνει για ακόμη μια φορά πως δεν κάνει πίσω, όποιο όνομα και αν έχει απέναντι του.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως και το newsbomb.gr, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την υπόθεση, σημειώνοντας τα «σκοτεινά» της σημεία και επισημαίνοντας τη «δυσοσμία» της διαπλοκής, η οποία προφανώς χρήζει δικαστικής διερεύνησης.

Η απάντηση Παπακωνσταντίνου

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες: «Για την ουσία της υπόθεσης, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης έχει ήδη απαντήσει με δελτίο Τύπου: διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου από το 2007 (και η σημερινή) και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες (με νομική τεκμηρίωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) αρνήθηκαν να συναινέσουν σε μία απευθείας ανάθεση, και για να μην υπάρχουν σκιές ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ήδη από το 2011 σταλεί από το Υπουργείο στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Είναι όμως εντυπωσιακή η αναπαραγωγή της "είδησης" σε πλείστα όσα ηλεκτρονικά μέσα ως "Αποκάλυψη: O Παπακωνσταντίνου ματαίωσε επένδυση στον Έβρο για χάρη της ξαδέλφης του Ελένης". Περιμένω σε λίγο να ακούσω και για τις ευθύνες μου για τον Τρωικό πόλεμο».