ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των «τριών» στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των «τριών» στο Μαξίμου

Με το βλέμμα στραμμένο στη Λευκωσία ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους κυβερνητικούς εταίρους για να λύσει τις δικές του εκκρεμότητες με χαράτσι και απολύσεις στο Δημόσιο.

Η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη σκιάζεται από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο που εν πολλοίς αγγίζουν και την Ελλάδα δεδομένης της χρηματοπιστωτικής παρουσίας τριών κυπριακών τραπεζών στη χώρα –παρουσία που εκτός από κεφάλαια και δανειακά ανοίγματα «μεταφράζεται» σε 5.000 εργαζομένους.

Το Μαξίμου απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συζητήσει η Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή θα ερμηνευτεί και ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.
Πάντως, ένα ενδεχόμενο «ΟΧΙ» της Κύπρου σε συνδυασμό με συντονισμένες προσπάθειες εξεύρεσης μίας άλλης λύσης, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην Κύπρο, σίγουρα θα αποδυνάμωναν ακόμα περισσότερο την πρακτική των άπειρων «ΝΑΙ» της Ελλάδας προς τους δανειστές μας, δίχως την παραμικρή έστω διαπραγμάτευση.

Στο κομμάτι που τον αφορά ο Αντώνης Σαμαράς μέσω του Γιάννη Στουρνάρα επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα -στην πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης-δηλώνοντας την ετοιμότητα της Αθήνας να αποκτήσει το ενεργητικό και το παθητικό κομμάτι των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και για τις τρεις τράπεζες υπάρχει απτό ενδιαφέρον πέραν της λύσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Alpha, Πειραιώς) ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες στην Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια λύση επιλεγεί θα είναι μία «λύση πακέτο» και για τις τρεις τράπεζες στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πήραν σαφείς αποστάσεις από την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων με την Ιπποκράτους μάλιστα σε πιο οξείς τόνους να κάνει λόγο για «τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά των κινήσεων της ευρωζώνης» και την Αγ. Κωνσταντίνου να δείχνει την Ελλάδα ως... παράδειγμα προς αποφυγή για τη λήψη μέτρων περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν τα «αγκάθια» κυρίως ανάμεσα στην ΔΗΜΑΡ και την κυβέρνηση για το θέμα του Δημοσίου και το χαράτσι και σήμερα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να ρίξει «γέφυρες» για να μπορέσει να συνεχίσει, όπως επιβάλει η Τρόικα με τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει.