ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη:Εγκαίνια έκθεσης για την επανάσταση του 21΄στη Μακεδονία

Θεσσαλονίκη:Εγκαίνια έκθεσης για την επανάσταση του 21΄στη Μακεδονία

Την έκθεση με τίτλο «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με την ευγενική υποστήριξη της ΔΕΘ Α.Ε, λειτουργεί στο κτίριο του υπουργείου τις καθημερινές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2μ.μ.

Θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2013 και φιλοξενεί εκθέματα μεταξύ των οποίων και κάποια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως: Η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα Υψηλάντη, το νεκρικό προσωπείο του Κολοκοτρώνη, οι πιστόλες του Τζαβέλα, το πριονωτό σπαθί του Καραϊσκάκη, η σπάθα του Νικηταρά και τα υπόλοιπα όπλα των πρωταγωνιστών της επανάστασης.

«Εκατόν ενενήντα δυο χρόνια μετά, η εθνέγερση της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι το λαμπρό παράδειγμα της ομοψυχίας των Ελλήνων στους αγώνες για την προάσπιση όλων των πανανθρώπινων αξιών του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που αποτελούν ιερή παρακαταθήκη του Γένους μας», υπογράμμισε στην ομιλία του, στην τελετή εγκαινίων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.