«Κρύος ιδρώτας» στο Υπ. Οικ. εν όψει Τρόικας με «τρύπα» 1 δισ.

Newsroom Newsroom

«Κρύος ιδρώτας» στο Υπ. Οικ. εν όψει Τρόικας με «τρύπα» 1 δισ.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου τεσσερισήμισι ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε αναχωρήσει από την σύσκεψη νωρίτερα. Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να διαπιστώσει από κοντά την πορεία των εσόδων αλλά και τα αποτελέσματα πάταξης της φοροδιαφυγής, τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα το Οικονομικό επιτελείο, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται διαρκώς.

Ο Πρωθυπουργός, μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, δεν επιθυμεί να υπάρξει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και γι αυτό τον λόγο θέλει ουσιαστικά να κλείσει όλα τα μέτωπα πριν έρθει η τρόικα στην χώρα μας. Άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα.

Αναλυτικά, τα «καυτά» θέματα που απασχόλησαν περισσότερο την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αφορούσαν κυρίως:

Την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού

Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες («με νοιάζει η αποδέσμευση των χρημάτων να φτάνει στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας)

Την προετοιμασία εν όψει της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και κυρίως όσον αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στη Μεγαλόνησο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη». Πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν σήμερα, πρόσθεσε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».

Σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου (συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας –εφεδρείας - απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:

Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved