ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναταράξεις στο Μαξίμου για χαράτσι και δημοσιονομικό κενό

Αναταράξεις στο Μαξίμου για χαράτσι και δημοσιονομικό κενό

Τριγμοί στην κυβέρνηση μετά τη δήλωση Κουβέλη ότι δεν θα ψηφίσει το χαράτσι -

Στα «κάγκελα» ο Βενιζέλος που ζητά ανασχηματισμό «εδώ και τώρα»

«Σεισμικές δονήσεις» προκαλεί στην τρικομματική κυβέρνηση η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει το χαράτσι, ενώ την ίδια ώρα ο Ευ. Βενιζέλος ζητά μετ’ επιτάσεως ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία.

Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από τους κυβερνητικούς εταίρους είναι ασφυκτικές και όπως όλα δείχνουν η «ώρα της αλήθειας» φτάνει για την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Α. Σαμαράς δεν επιθυμεί να γίνει ανασχηματισμός αυτή τη χρονική περίοδο καθώς θα προτιμούσε πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης και μετά να κοιτάξει τα της κυβέρνησης.

Το ζήτημα όμως του χαρατσιού στα ακίνητα αλλά και του δημοσιονομικού κενού φαίνεται πως επισπεύδει τις εξελίξεις.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν την Τετάρτη και οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης καλούνται να λύσουν ακόμα μία δύσκολη «εξίσωση».

Σε συνέντευξή του στη Real Newsο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει το χαράτσι για τα ακίνητα, καθώς αποτελεί νέο μέτρο.

Η παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ θορύβησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων ψάχνει τρόπο να παραμείνει «ζωντανό».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά πλέον ανοιχτά ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι θα επιμείνει στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα στο πλαίσιο της κυβέρνησης, αν δεν πράξει το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθι» τα έσοδα

Το πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων είχε εξαρχής διαγνωστεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας αλλά κρατήθηκε επικοινωνιακά «χαμηλά».

Ωστόσο το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης δεν έχει δοθεί και η κατάσταση φτάνει στο μη περαιτέρω.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για "επιβάρυνση" της ύφεσης κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα εξ αντανακλάσεως λόγω Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται αδυναμία άμεσης αντιστροφής των τάσεων στα έσοδα.

Οι τροϊκανοί φτάνουν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις καθώς:

1. Λείπουν 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14.

2. Υπολείπονται κατά 200 εκατ. ευρώ οι εξοικονομήσεις του υπουργείου Εργασίας από τις περικοπές των αναπηρικών επιδομάτων

3. Θα πρέπει να βρεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ αν αντικατασταθεί το χαράτσι στα ακίνητα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Έχοντας αυτές τις τέσσερις παραμέτρους στο τραπέζι, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συσκεφθούν την Τετάρτη το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό να δείχνει αποφασισμένος να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες δόσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Βενιζέλος για ανασχηματισμό και ρόλο στην κυβέρνηση