ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βουκουρέστι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στο Βουκουρέστι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ξεκίνησε σήμερα σύντομη περιοδεία στο Βουκουρέστι και το Ζάγκρεμπ.

Οι επισκέψεις του, τους τελευταίους μήνες στην γειτονιά μας, καθώς και οι επαφές και συναντήσεις του με τις πολιτικές ηγεσίες όλων των χωρών της περιοχής, σε Αθήνα και εξωτερικό, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ρόλο δραστήριου εταίρου και βασικού σταθεροποιητικού παράγοντα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της, συμβάλλοντας στις προσπάθειες διευθέτησης ανοικτών ζητημάτων και αναζητώντας ευκαιρίες για οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι να ανακτήσει η Ελλάδα το κύρος της μεταξύ των χωρών της περιοχής και το ρόλο της ως βασικού πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και να προωθήσει τη διμερή συνεργασία σε κάθε επίπεδο, πολιτικό και οικονομικό, εν όψει, μάλιστα, και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε το πρωί συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Victor-Viorel Ponta και με τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών, Titus Corlatean. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής με 4 δισ. επενδεδυμένο κεφάλαιο και σημαντική παρουσία σε κρίσιμους τομείς της ρουμανικής οικονομίας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε όμως την ευκαιρία να τονίσει την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη Λευκωσία. Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, αλλά και την κρίση στη Συρία και τις προοπτικές της Ειρηνευτικής διαδικασίας για το παλαιστινιακό.

Αβραμόπουλος: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα έχουν αποτέλεσμα»

Δημιουργούμε πλέον μια νέα Ελλάδα. Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα έχουν αποτέλεσμα. Προχωρούμε σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και στην αναμόρφωση του κράτους, η οποία θα ολοκληρωθεί με την Συνταγματική μεταρρύθμιση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ρουμανία και Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Corlatean: «Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν την Ρουμανία»

Παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές τράπεζες στην Ρουμανία συνέχισαν να στηρίζουν την ρουμανική οικονομία. Η Ελλάδα έχει και θα έχει την ενεργή υποστήριξη της Ρουμανίας, στον αγώνα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.