ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό πόκερ Σαμαρά-Τρόικας

Σκληρό πόκερ Σαμαρά-Τρόικας

Με εκβιασμούς και αγκυλώσεις η σημερινή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών για τρία ζητήματα αιχμής.

H συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ήταν προγραμματισμένη για τις 11 π.μ. και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στόχος της συνάντησης, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι να αρθεί το αδιέξοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων, το οποίο προέκυψε μετά την άρνηση της Τρόικας να δεχθεί το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο και να αποσαφηνιστεί το τοπίο, ώστε να έχουν κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα το αργότερο έως τις 12 Απριλίου, οπότε έχει οριστεί το Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές προσέρχονται στη συνάντηση με σκοπό να κλείσουν τα τρία «καυτά» ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά -απολύσεις στο Δημόσιο, συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και φόρος στα ακίνητα- επιβάλλοντας φυσικά τους δικούς τους όρους.

Μάλιστα, όσο και αν κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και θα πιέσουν για άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θέλουν τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς να είναι απόλυτοι για το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και να μην έχουν πειστεί για τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου να εκπληρώσει τον στόχο για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων και να προσδιορίσει έναν μίνιμουμ αριθμό «μόνιμων» αποχωρήσεων, δηλαδή απολύσεων εντός του 2013.

Όσον αφορά το χαράτσι, μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφώνησαν στη σύσκεψη της Τετάρτης, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θα κάνουν αποδεκτή την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Τέλος, ερωτηματικά για τη στάση των δανειστών υπάρχουν και για το θέμα των τραπεζών. Συγκεκριμένα, για την πορεία της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank η Τρόικα φαίνεται πως διατυπώνει πλέον ενστάσεις. «Έχουν στυλώσει τα πόδια» υποστήριξε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, κάνοντας παράλληλα λόγο για περίεργο παιχνίδι της Τρόικας.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι παρά το παρ' ολίγο κραχ στην Κύπρο, η τρόικα δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις διαδικασίες αξιολόγησης. Από την άλλη η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τα χνάρια του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε απειλήσει τους δανειστές με παραίτηση, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι «κόκκινες γραμμές» της τρικομματικής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε είναι και ζωτικής σημασίας για την συνέχειά της.

Το σίγουρο είναι πως η συνάντηση είναι καθοριστικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Μένει να αποδειχθεί ποιος γνωρίζει καλύτερα από πόκερ...

Διαβάστε επίσης:

Το «χαρτί Αναστασιάδη» παίζει ο Σαμαράς

Δυσφορία για το «καπέλωμα» Μανιτάκη από τον Στουρνάρα

Τρόικα: Απολύστε «εδώ και τώρα» χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Τελεσίγραφο τρόικας σε Μαξίμου:Απολύσεις στο Δημόσιο ή νέες περικοπές