ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία για το «καπέλωμα» Μανιτάκη από τον Στουρνάρα

Δυσφορία για το «καπέλωμα» Μανιτάκη από τον Στουρνάρα

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα σήμερα το απόγευμα για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δοκιμάζει τη συνοχή της κυβέρνησης

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Το ρόλο του χαλίφη στη θέση του πρωθυπουργού ή ακόμα καλύτερα του αρχι-ϋποτακτικού της τρόικας διεκδικεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φέρεται να «κατανοεί» τη δυσφορία της τρόικας για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη για τις «απομακρύνσεις» δημοσίων υπαλλήλων.

Με αυτόν τον οίστρο ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την τρόικα στις έξι το απόγευμα και από την εξέλιξη της συνάντησης αυτής, λέγεται ότι κρίνεται το μέλλον της παραμονής ή μη του κ. Αντώνη Μανιτάκη στην κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί συνεργάτες του κ. Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνει ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Οι συνεργάτες του υπουργού σχολιάζουν μάλιστα ότι ο εκπρόσωπος ενός εκ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και δεν αποτελεί θέμα της αρμοδιότητάς του. Όλο αυτό το σκηνικό επιβεβαιώνει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, κατάσταση η οποία προκαλεί αντιδράσεις και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που λένε ότι ο κ. Στουρνάρας με την ανοχή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ασκεί ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης κι όχι υπουργού Οικονομικών. Γι’ αυτό το λόγο τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης ζητούν ανασχηματισμό, νέα προγραμματική συμφωνία και περισσότερη εγκράτεια στις πρωτοβουλίες του υπουργού.

Ο μόνος που φωτογραφήθηκε με την τρόικα

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ σοβαρού και αστείου σχολιάστηκε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης που έχει φωτογραφηθεί εγκάρδια με την τρόικα, όταν όλα τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου το έχουν αποφύγει για να μην προκαλούν. Εξ ου και οι χαρακτηρισμοί που έχουν αρχίσει και ακούγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. περί «υποτακτικών της τρόικας».

Πώς να μην εκφραστούν άλλωστε τέτοιες απόψεις ότι ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να κατανοεί τη δήθεν δυσφορία της τρόικας για το σχέδιο κινητικότητας στο Δημόσιο που έχει εκπονήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Συζητείται έντονα μάλιστα ότι σ’ αυτό το κλίμα έχει συμβάλλει και η σιωπηρή ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου στις ενέργειες του «τσάρου».

«Τον παραγκώνισε ο Στουρνάρας»

Παρότι ο κ. Μανιτάκης έχει εκπονήσει το σχέδιο για την αναδιάρθωση του Δημοσίου δεν συμμετέχει στα ραντεβού με την τρόικα διότι, όπως σχολιάζουν ανεπισήμως ακόμα και άλλοι υπουργοί, «τον παραγκώνισε ο Στουρνάρας για να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο». Κι ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ επιχειρούσε να διαβεβαιώσει σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν τρέχει τίποτε, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα:

  • Πρώτον, ο υπουργός φέρεται να υποστηρίζει ότι όποιος κάνει τις συνεννοήσεις με την τρόικα ας βάλει την υπογραφή του, ας αναλάβει το πολιτικό κόστος κι ας αντιμετωπίσει το κοινωνικό θέμα που θα προκύψει.
  • Δεύτερον, εν όψει της συνδιάσκεψης που θα κάνει η ΑΔΕΔΥ στις 10 Απριλίου έχει συστήσει χαμηλούς τόνους αφού η σύγκρουση με μια κοινωνική ομάδα δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα ό,τι κι αν ισχυρίζονται η τρόικα και ο κ. Στουρνάρας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος στο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη ότι είναι απολύτως σεβαστό το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο, όλα εξαρτώνται από την αποψινή συνάντηση, στις έξι το απόγευμα.

Τηλεφώνημα Σαμαρά σε Κουβέλη

Ο θόρυβος που ξέσπασε θορύβησε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τηλεφώνησε το μεσημέρι στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για να τον καθησυχάσει και να τον διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να προβλέψει την οποιαδήποτε εξέλιξη, παρά την εντολή να μην υπάρξουν διαρροές. Ήδη από το πρωί σήμερα διακινείται η πληροφορία ότι έχει δοθεί στον κ. Μανιτάκη λίστα με περισσότερους από δύο χιλιάδες επίορκους δημοσίους υπαλλήλους κι ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί.

Αυτή η «είδηση» κάθε άλλο παρά τα πνεύματα μπορεί να κατευνάσει ειδικά όταν προέρχεται ως σχόλιο από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: