ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιτάκης σε Ψυχάρη: Το Δημόσιο δεν είναι επιχείρηση να απολύει κόσμο

Μανιτάκης σε Ψυχάρη: Το Δημόσιο δεν είναι επιχείρηση να απολύει κόσμο

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης στον βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρέα Ψυχάρη στην ερώτηση του τελευταίου για τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ο κ. Ψυχάρης κατηγόρησε τον υπουργό για ολιγωρία στη συγκέντρωση των στοιχείων, για να του ζητήσει στη συνέχεια να προχωρήσει σε απολύσεις των επιόρκων. Τον κατηγόρησε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο υπουργείο του, αφού, έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που είχε καταθέσει εσχετική ρώτηση για τους επίορκους υπαλλήλους και τον χαρακτήρισε «υπουργό των επίορκων και κοπανατζήδων». «Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία, ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων» είπε ο βουλευτής στον υπουργό.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Μανιτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ' τον υπουργό», αφήνοντας αιχμές για την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Ψυχάρη. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη. Εφάρμοσα τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν δεν είχε εφαρμοστεί επί 70 χρόνια. Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν, δικαστήρια έχουμε. Οι νόμοι θα τηρηθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

«Το υπουργείο προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων και «μέσα σε έξι μήνες, έγινε ό,τι δεν είχε γίνει επί έξι χρόνια». Όπως είπε ο ίδιος από το 2007 και εντεύθεν εκκρεμούν 1917 περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που επισύρουν σοβαρές ποινές. «Αναμένω το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, μελετάμε και διασταυρώνουμε τα στοιχεία, για να δούμε ποια επισύρουν την οριστική παύση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας».

«Τον Δεκέμβριο, συστάθηκαν 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και, μέχρι το Μάρτιο, είχαν συγκροτηθεί. Κάποιοι λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που για λόγους υγείας ή για λόγους συνδικαλιστικούς (που κατά την γνώμη μου δεν τιμά το ρόλο τους) έχουν υποβάλλει παραίτηση, σύντομα θα αντικατασταθούν» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης. «Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιέλθει 1.530 διώξεις κατά υπαλλήλων, για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που προβλέπει ο ν.3528/2007. Τριακόσιες είκοσι υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10- 15 υποθέσεις. Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνον τον Μάρτιο που μας πέρασε, εκδικάστηκαν 26 υποθέσεις, που οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Οι πέντε αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα απ' την υπηρεσία τους. Επίσης, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ».

«Δεν είναι ευχάριστο για έναν υπουργό να έχει τέτοια στοιχεία, γιατί αυτό εκθέτει και τη χώρα, τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς» παρατήρησε ο κ. Μανιτάκης. «Δεν αισθάνεται κανείς χαρά, για λίγες χιλιάδες υπαλλήλων να απαξιώνεται το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων, γι' αυτό και δεν δημοσιοποίησα στον Τύπο τα στοιχεία αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του λαού, οφείλουν υποχρεώσεις- και η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο ή δικαίωμά τους, αλλά υποχρέωση για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να δώσουμε και κάποια κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, μέσα στο κλίμα αυτό της υποβάθμισης των μισθών και της απαξίωσής τους. Υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης, μέσω στοχοθεσίας και απόδοσης, που έχει καθιερωθεί και θα προχωρήσει, ανά τρίμηνο, ανά έτος. Έτσι θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και θα δώσουμε την δυνατότητα στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργεί με ευθύνη» ανέφερε ο υπουργός.