ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση παρέμβαση Σαλμά για τις πραζόλες

Άμεση παρέμβαση Σαλμά για τις πραζόλες

Μετά τα δημοσιεύματα του newsbomb.gr, παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δεσμευόμενος ότι το θέμα θα επιλυθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και δεν θα κινδυνεύσει η υγεία μας

Λύση στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με την ουσιαστική κατάργηση της γαστροπροστασίας δεσμεύθηκε να δώσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση ήρθε αφού έγιναν σαφή τα σοβαρότατα προβλήματα που θα προκαλούσε η ρύθμιση, στο πλαίσιο της θετικής λίστας, βάσει της οποίας μόνο οι γαστρεντερολόγοι θα είχαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα της δραστικής ουσίας πραζόλης και, ακόμη και αυτοί, αποκλειστικά σε περιπτώσεις διαγνωσμένου πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Το πρόβλημα ανέδειξε το newsbomb.gr επισημαίνοντας ότι, εφόσον ίσχυε κάτι τέτοιο, τεράστιο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού θα υπέφερε από έλκη, αιμορραγίες και διατρήσεις στομάχου, καθώς τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται συμπληρωματικά σε θεραπείες καθημερινών παθήσεων (ορθοπεδικών, καρδιολογικών κ.ά.), οι οποίες είναι ισχυρές και νομοτελειακά προκαλούν γαστρεντερολογικές παρενέργειες.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω ρύθμιση έλεγε στον ασθενή «πρώτα πάθε έλκος και μετά έλα να σου συνταγογραφήσουμε τα απαραίτητα φάρμακα», εκτινάσσοντας το κόστος της εκ των υστέρων -φαρμακευτικής ή και χειρουργικής- αντιμετώπισης στα ύψη και δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων, αφού εκτός αστικών κέντρων δεν υπάρχουν καν γαστρεντερολόγοι!

Όταν συνειδητοποίησε το πρόβλημα, ο κ. Σαλμάς παρενέβη και δεσμεύθηκε ότι θα επιλυθεί άμεσα. Συγκεκριμένα:

1. Ζήτησε να μελετήσει ο ίδιος τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία,

2. Παρήγγειλε νέα εισήγηση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή (της θετικής λίστας) ως την Παρασκευή,

3. Δρομολόγησε τις διαδικασίες ώστε το θέμα να λυθεί πλήρως, με νέα απόφαση εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς το υπουργείο αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η τωρινή ρύθμιση.

Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται ότι ο κ. Σαλμάς πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε το θέμα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε ζητήσει την παραίτηση της προέδρου της προηγούμενης επιτροπής λίστας φαρμάκων, μεταξύ άλλων ακριβώς και για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης για τις πραζόλες και τη γαστροπροστασία, που προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση στην ιατρική -και όχι μόνο- κοινότητα, αφού (εάν εφαρμοζόταν) θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα στην Υγεία σχεδόν όλου του ελληνικού πληθυσμού.

Όπως διευκρινίζει ο νέος πρόεδρος της επιτροπής, Δημοσθένης Μπούρος, σε ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την προηγούμενη επιτροπή και δεν είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ. «Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση», καταλήγει ο ίδιος.

Πλέον, η ελληνική κοινωνία αναμένει τη νέα απόφαση για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. Σαλμάς, ώστε να δοθεί τέλος στην ανησυχία χιλιάδων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια του Σαλμά η κρίσιμη απόφαση για την πραζόλη

Θα πάθουμε όλοι διάτρηση στομάχου!