ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Αρχίζει το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Εν μέσω φημών περί αποχώρησης της Αλέκας Παπαρήγα από την ηγεσία του κόμματος, αρχίζει σήμερα στις 10:00 το πρωί το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ.

Η γενική γραμματέας αναμένεται να παρουσιάσει την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με τα καθήκοντα, το πρόγραμμα και τη δράση του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη του Συνεδρίου δεν θα παραβρεθούν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, καθώς δεν έχουν προσκληθεί. Αντιθέτως, προσκλήσεις έχουν λάβει προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και άλλες, με πορεία στο κόμμα.

Η κ. Παπαρήγα αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις για τον τρόπο που θα οργανωθεί ο αγώνας απόκρουσης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνησης διαχείρισης της κρίσης και των συμφερόντων των μονοπωλίων, είτε με κορμό της Ν.Δ. είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου, από τη λαϊκή Δεξιά έως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Προηγήθηκε τετράμηνη διαδικασία κατά την οποία συζητήθηκαν στις κομματικές οργανώσεις, στην ΚΝΕ, και με εργαζόμενους τα προσυνεδριακά κείμενα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περισσού, για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και το νέο Πρόγραμμα του ΚΚΕ υπέρ ψήφισε το 96,8% των κομματικών μελών, κατά το 1,65% και λευκό το 1,55%. Για το νέο Καταστατικό τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 97,3%, 1,21% και 1,49%.

Θετικά για τα προσυνεδριακά κείμενα εκφράστηκε στις οργανώσεις της ΚΝΕ το 98,9% των μελών της και με κατά ή λευκό το 1,1%.

Χαιρετιστήρια μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλες τις ηπείρους.

Το συνέδριο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή νέων οργάνων του κόμματος.

Φήμες για αποχώρηση της Α. Παπαρήγα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι ξανά υποψήφια η κ. Παπαρήγα για γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ αφήνουν δημοσιεύματα στον Τύπο.

Από τον Περισσό μέχρι στιγμής κάτι δεν επιβεβαιώνεται, ενώ στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πως η κ. Παπαρήγα έχει ακόμα δυνάμεις για να προσφέρει στο κόμμα και το λαό.

Η ίδια, πάντως είχε δηλώσει «ουδείς αναντικατάστατος», σημειώνοντας παράλληλα ότι «στο κόμμα έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά ικανότατων στελεχών».