ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Σύζευξη των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Σαμαράς: Σύζευξη των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Σαφές μήνυμα στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία αναφορικά με την ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως η Ευρώπη μπορεί με τη στάση της να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου. Όπως τόνισε, τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών.

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας που πρέπει να αξιοποιήσουμε, η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

«Η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα. Για την Ευρώπη αποτελεί το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.