ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρύδης: Υπάρχουν ευθύνες του κράτους για την Μανωλάδα

Καρύδης: Υπάρχουν ευθύνες του κράτους για την Μανωλάδα

Για τα γεγονότα στη Μανωλάδα αλλά και τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το Μνημόνιο μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης σε εκπομπή στη ΝΕΤ, όπου συμμετείχε ως καλεσμένη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Σοφία Σακοράφα.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, για εάν υπάρχουν ευθύνες στο κράτος που ενδεχομένως θα έπρεπε ακόμα και να αποδοθούν για τα περιστατικά της Μανωλάδας και με τη λογική ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πολλά χρόνια στην εξουσία, ο κ. Δημήτρης Καρύδης απάντησε: «Σαφώς υπάρχουν ευθύνες κ. Κουβαρά. Όταν ένα κράτος δεν έχει συνέχεια και δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί του κράτους για να αποδίδουν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» βέβαια υπάρχουν. Και όχι μόνο στις κυβερνήσεις αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους κρατικούς παράγοντες, και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στις αστυνομικές αρχές. Σημασία έχει να μην επαναληφθεί.

Εγώ συμφωνώ με την κα. Σακοράφα, ως προς τον κ. Δένδια. Καλά έκανε που πήγε αλλά να μην είναι ένα πυροτέχνημα, δηλαδή φύγαμε την επόμενη μέρα και συνεχίζεται πάλι με μια συνενοχή. Όπως άκουσα, στα φραουλοχωράφια της περιοχής, εργάζονται περίπου 3.500 άνθρωποι. Σας θυμίζω ότι η Μανωλάδα και γενικά η παραγωγή της Ηλείας, από τη 10ετία του ΄80 είχε χιλιοτραγουδηθεί από το Θ. Μπακαλάκο τότε στα «Αγροτικά» και εκείνα τα τραγούδια μιλούσαν για την εκμετάλλευση και τις στερήσεις που είχανε οι αγρότες οι δικοί μας. Αναπτύχθηκε η παραγωγή στην πορεία του χρόνου, μετανάστες ανέλαβαν τις αγροτικές εργασίες, μετανάστες όμως που βασανίζονται.

Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των νέων παραγωγών. Αυτοί οι άνθρωποι με μια νέα νοοτροπία αν πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής παραγωγής που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα στο νέο παραγωγικό μοντέλο, θα πρέπει να δουλέψουν και με νέους κανόνες και με νέα μοντέλα. Δηλαδή δεν μπορείς να βγάζεις 100 εκατ. ευρώ και να έχεις ανθρώπους να ζουν κάτω από αυτές τις άθλιες, τραγικές συνθήκες. Και νομίζω ότι είναι σωστή και η απόφαση γιατί αυτό είναι ήδη νομοθετημένο από το ΥΠΕΣ, εφόσον έχουν πέσει θύματα επιθέσεων και κακοποίησης να προστατευθούν από το ελληνικό κράτος».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου, πως ο Νίκος Δένδιας είπε, ότι δεν θα προχωρήσει στην απέλασή τους, ο Δημήτρης Καρύδης απάντησε πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι' αυτό. «Πρέπει να φύγουμε από ακραίες θέσεις, κ. Κουβαρά, δηλαδή, από τη μία να χαϊδεύουμε και να ωραιοποιούμε το πρόβλημα, και από την άλλη να το ρίχνουμε στο ανάθεμα. Εμένα μου έκανε κάκιστη εντύπωση η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, που δεν περιελάμβανε ούτε μια κουβέντα για ανθρωπιά για αυτούς τους ανθρώπους».

Αναφορικά με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρύδης είπε: «Όχι μόνο δεν υπάρχει plan b στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπάρχει καν plan a. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας το ομολόγησε αυτό, μιλώντας πριν δυο-τρεις μέρες στα ΤΕΙ Λάρισας, ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Είπε επί λέξει ότι το θέμα δεν είναι αν υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά αν υπάρξουν οι δυνάμεις εκείνες που θα συμμαχήσουν για να την επιβάλλουν. Τόσο το χειρότερο για τη λύση δηλαδή».

Στο σημείο αυτό παρενέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Σοφία Σακοράφα και τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει και για άλλες δυνάμεις, για να απαντήσει ο Δημήτρης Καρύδης: «Εσείς, κα. Σακοράφα, τουλάχιστον τα έχετε πει στην Κεντρική Επιτροπή για την περιπέτεια του κ. Τσίπρα ανά τον κόσμο, και για τις παλινωδίες που έχει το κόμμα σας. Λέει για ακύρωση, λέει για κατάργηση. Ο κ. Μηλιός στην αγωνία του να καλύψει τον κ. Τσίπρα προσπαθούσε να μας πει ότι στην ελληνική γλώσσα και στο ελληνικό λεξικό η λέξη «κατάργηση» και η λέξη «αναστολή» είναι συνώνυμες, δηλαδή, έχουμε χάσει κάθε λογική. Όσο περνάει ο καιρός, θα φαίνεται το απατηλό πρόσωπο του κ. Τσίπρα η φτώχεια των απόψεων και των ιδεών του».