ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχιτέκτονας της προσέγγισης με ΗΠΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αρχιτέκτονας της προσέγγισης με ΗΠΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

- Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει δέσμη πρωτοβουλιών.- Εύσημα προς τον κ. Δ. Αβραμόπουλο από τον έμπειρο Πέτρο Μολυβιάτη, ενώ αλλάζει το κλίμα και στην Ουάσιγκτον.-Η απόλυτη εμπιστοσύνη Σαμαρά στους χειρισμούς του Υπ. Εξωτερικών και το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Του Ειδικού Συνεργάτη

Η στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που επαναπροσεγγίζει τις ΗΠΑ και επανατοποθετεί συνολικά τις σχέσεις της Ελλάδας με την υπερδύναμη, έχει τη σφραγίδα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και τη σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αν και ένθερμος ευρωπαϊστής, έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρύτερες διεθνείς συμμαχίες λόγω και της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης. Από την πρώτη μέρα, με συνεπή και συγκροτημένη προσπάθεια επιχειρεί μία νέα προσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα της κ.Μέρκελ και του Βερολίνου, αφήνει πρόσφορο έδαφος στην Τουρκία να καταστεί μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή και προνομιακός συνομιλητής των ΗΠΑ.

Τις ίδιες διαπιστώσεις έχει κάνει, σε ιδιωτικές συζητήσεις του και ο πολύπειρος κ. Πέτρος Μολυβιάτης που συναντήθηκε μάλιστα πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό για να του εκφράσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του.

Ο κ.Μολυβιάτης συμφωνεί απόλυτα με τις κινήσεις του κ.Αβραμόπουλου για μία πολιτική επαναπροσέγγισης και στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Καθοριστικό σημείο των εξελίξεων ήταν η συνάντηση του κ.Αβραμόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζ.Κέρρυ. Και από τις δύο πλευρές βγήκε ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τη συνάντηση.

Στην κατεύθυνση της σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κινείται και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Σμιθ, ο οποίος στις αναφορές του προς το State Department αποτιμά θετικά τις προθέσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους υψηλούς πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον, ο κ.Αβραμόπουλος θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Πρωθυπουργός εκφράζει ποικιλοτρόπως την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς γνωρίζει ότι ακολουθεί πιστά την στρατηγική που από κοινού έχουν χαράξει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, αλλά και γιατί τα λεγόμενά του βρίσκουν άμεση ανταπόκριση στον αμερικανικό παράγοντα.

Στις προτεραιότητες του κ.Αβραμόπουλου είναι μια κοινή επίσκεψη με τον Πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, τον Ιούνιο, για την οποία εργάζεται μεθοδικά.

Ένας κύκλος συναντήσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπάρακ Ομπάμα και τον κ.Κέρυ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες του για μία πιο στενή συνεργασία με το Ισραήλ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και στα ενεργειακά.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα τον Μάιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

Όλα τα «φλέγοντα» θέματα στη συνάντηση Αβραμόπουλου-Κέρι