ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κινεζικό όνειρο Σαμαρά

Το κινεζικό όνειρο Σαμαρά

Με ένα αεροπλάνο της Aegean φορτωμένο ελπίδες και προτάσεις στους Κινέζους παγκόσμιους πλουτοκράτορες πλέον, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, το μισό σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο και 50 μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, ξεκινούν την Τετάρτη κυνηγώντας το μεγάλο κινέζικο όνειρό τους.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Να φέρουν κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 4-5 δισ. ευρώ, εκατομμύρια τουρίστες και Κινέζους αγοραστές ακίνητης κρατικής περιουσίας.

Τα νέα από το Πεκίνο και τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών, Εμπορίου και Οικονομίας είναι καλά και εμφανίζουν ένα θετικό κλίμα γι' αυτή την οικονομική προσέγγιση Ελλάδας–Κίνας.

Τι ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα (γιατί αυτό έχει σημασία και όχι τι θα προσπαθήσει να τους πουλήσει ο Σαμαράς);

Ενδιαφέρονται κυρίως για να δημιουργήσουν μία ή δύο μεγάλες πύλες των προϊόντων τους προς την Ευρώπη και στοχεύουν στην πλήρη εξαγορά σχεδόν του λιμένος Πειραιώς και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, σε όποιο μέρος πλέον έχει απομείνει σε ελληνικά χέρια μετά την παρέμβαση των Καναδών. Ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις ελληνικής γης και να στήσουν στην Ελλάδα μεγάλες βιομηχανίες συναρμολόγησης κινέζικων προϊόντων (π.χ τρακτέρ, όπλων, αυτοκινήτων κ.τ.λ) τα οποία έχοντας τη σφραγίδα της EU (της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω ελληνικής τους προέλευσης) θα εξάγονται εύκολα στην Ευρώπη.

Ενδιαφέρονται για τουριστικές αγορές (ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεγάλες τουριστικές εκτάσεις για επενδύσεις κ.τ.λ) για να προωθούν τα εκατομμύρια των Κινέζων για διακοπές στην Ελλάδα. Και ενδιαφέρονται πολύ για ενέργεια –άρα για τον όποιο ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και τους υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο και πετρέλαιο).

Για όλα αυτά υπάρχουν και συγκεκριμένες, έτοιμες προτάσεις από τους Κινέζους, οι οποίες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Πεκίνο της ελληνικής αντιπροσωπείας, το κλίμα είναι πολύ θετικό, αλλά οι ψυχραιμότεροι συμβουλεύουν, ο Σαμαράς και η ακολουθία του, να κρατάνε και κανένα μικρό καλάθι μαζί τους, γιατί οι Κινέζοι δεν φημίζονται και για την ευκολία με την οποία μπορούν να σκορπάνε τα χρήματά τους.