ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς

Αυτοί είναι οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς

Οι αντεισαγγελείς Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου (τακτικός) και Γαληνός Μπρής (αναπληρωτής) είναι από σήμερα οι νέοι οικονομικοί εισαγγελείς.

Ο ορισμός τους στη νευραλγική αυτή θέση έγινε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι δυο εισαγγελείς αντικαθιστούν τους Γρήγορη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι είχαν ζητήσει να μην ανανεωθεί η θητεία τους επικαλούμενοι αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους από τον νέο εισαγγελέα Διαφθοράς που τοποθετήθηκε πρόσφατα.

Και οι δυο εισαγγελείς πάντως έχουν χειριστεί «καυτές» υποθέσεις που απασχόλησαν επί μακρόν την κοινή γνώμη.

Ειδικότερα:

Ο Παναγιώτης Αθανασίου ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε χειριστεί μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις των «μαύρων» ταμείων της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, την Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, την υπόθεση Ζαχόπουλου και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Γαληνός Μπρης ήταν αυτός που πρότεινε, τον Απρίλιο του 2012, την παραπομπή σε δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009). Ακόμη, ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη-Θάνου για «σκηνοθετημένο ατύχημα, ψευδορκία και παρεμπόδιση ελέγχου ντόπινγκ» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2004 αλλά και την ενοχή του επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατ. ευρώ της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.