ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει παντού

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει παντού

Διαψεύδει τα περί ανταγωνισμού ανάμεσα στην Προοδευτική Συμμαχία και τη Σοσιαλιστική Διεθνή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλε.

Σοσιαλιστικά και προοδευτικά κόμματα από 70 χώρες ίδρυσαν στη Λειψία επίσημα την Προοδευτική Συμμαχία.

Με δηλώσεις του πριν την έναρξη της ιδρυτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επανέλαβε μεν τις κατηγορίες για αδιαφάνεια και μη δημοκρατικές διαδικασίες στη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά τις συνέδεσε με το πρόσωπο του γενικού γραμματέα, του χιλιανού Λουίς Αγιάλα και όχι με τον Γ. Παπανδρέου. Τη δε Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Γκάμπριελ τη χαρακτήρισε ως «δίκτυο» που δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Για να το τεκμηριώσει έφερε ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει στην εκδήλωση της Λειψίας και στην Προοδευτική Συμμαχία, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, που ανήκει και αυτός στο ίδιο κόμμα, ηγείται της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μετέχουμε σε όλες τις διεθνείς συσσωματώσεις και δικτυώσεις, γιατί πρέπει να επηρεάζουμε τους συσχετισμούς και στο όνομα των ιδεών μας αλλά και στο όνομα των εθνικών συμφερόντων. Δεν μπορούμε να λείπουμε από τέτοιου είδους ομάδες και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν παγκόσμια επιρροή και οι οποίες μπορούν να παίξουν κάποιο, έστω μικρό, ρόλο στα ελληνικά πράγματα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Το ζητούμενο για τον κ. Βενιζέλο είναι ότι το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως διέρχεται μια «βαθιά κρίση». Στην Ευρώπη ξεκίνησε πριν από μια εικοσαετία, όταν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και «υποχώρησε ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και η έννοια της κοινωνικής Ευρώπης».

Την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εν τω μεταξύ στην ΕΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περιγράφει ως εξής: «Οι κρίσιμοι συσχετισμοί είναι διακρατικοί. Είναι συσχετισμοί πάγιων εθνικών στρατηγικών που δεν επηρεάζονται από το αν αλλάζει κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αν έχουμε συντηρητική ή αν έχουμε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας».

Ενδεικτικό παράδειγμα για αυτή την εξέλιξη είναι η Γερμανία. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «πολιτική ανεξιθρησκεία» των γερμανικών κομμάτων, η οποία επιτρέπει σχεδόν κάθε είδους κυβερνητικό συνασπισμό έχοντας ως υπόβαθρο μια τεχνοκρατική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ και την οικονομική διακυβέρνηση.

Πρόκειται εξ ορισμού για μια συντηρητική πολιτική με αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Υπάρχουν χώρες που αποφασίζουν. Αποφασίζουν δημοκρατικά με βάση τα δικά τους δεδομένα. Η Γερμανία απολογείται στο κοινοβούλιο της, στο λαό της, στο συνταγματικό της δικαστήριο. Αλλά στην πραγματικότητα οι λεγόμενες 'ενάρετες' χώρες, οι χώρες με ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα που είναι ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης αποφασίζουν για την Ελλάδα, για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για την Ιρλανδία, για την Κύπρο, για τη Σλοβενία».

Στο μεταξύ οι λαοί αυτών των χωρών αναγκάζονται να δεχτούν αυτές τις αποφάσεις για να «αποφύγουν το χειρότερο». Αυτές οι πρακτικές δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτισμό τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Το ζητούμενο τώρα είναι η «πολιτικοποίηση της συζήτησης στην Ευρώπη» για το πως θα αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα, για το πως θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα των κυβερνήσεών τους.

Αποφασιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να διαδραματίσει η Γαλλία «γιατί μετέχει στον γερμανογαλλικό άξονα, στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά είναι μια χώρα με παραδοσιακή ισχύ στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική, είναι πυρηνική δύναμη, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα μπορούσε να παίξει τον κρίσιμο ρόλο στον ευρωπαϊκό Νότο. Ο Νότος χωρίς τη Γαλλία είναι πολιτικά αποδυναμωμένος. Με τη Γαλλία αποκτά πολύ μεγαλύτερη ισχύ».

Αναφορικά τώρα με την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης, στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση μεταφράζεται ως άρνηση να αναλάβει πολιτική ευθύνη. Ο κ. Βενιζέλος αντικρούει αυτή την εκδοχή με το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι διέπεται από «κυβερνητισμό».