ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανεργία «τραβάει χειρόφρενο»

Βρούτσης: Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανεργία «τραβάει χειρόφρενο»

«Μια σειρά από επίσημα στοιχεία και από διαφορετικές πηγές μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική εξέλιξη της ανεργίας διακόπτεται», υποστήριξε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «από το Σεπτέμβριο του 2012, οπότε άρχισαν ουσιαστικά να εφαρμόζονται οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013, που υπάρχουν τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας συγκρατήθηκε μόλις στη 1 ποσοστιαία μονάδα (από 26% σε 27%)».

«Ενώ επεσήμανε από το 2010 έως και τα μέσα του 2012, αυξήθηκε περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες», τόνισε.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο υπουργός υπογράμμισε ότι το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων θα κλείσει θετικά κατά περίπου 72.000 άτομα, σημειώνοντας ότι το α' τρίμηνο του 2013 οι προσλήψεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση κατά 19,25%, ενώ των συμβάσεων εκ περιτροπής μείωση κατά 12%.

«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιείται, "τραβάει χειρόφρενο"» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η περαιτέρω μείωση των στρεβλώσεων και η τόνωση των επενδύσεων, θα αρχίσει, έπειτα από 60 συνεχόμενους μήνες ανοδικής τάσης της ανεργίας, η σταδιακή αποκλιμάκωση της από το 2014, ενδεχομένως και εντός του 2013.

«Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι η απατηλή και περιστασιακή έκφραση μιας ευνοϊκής συγκυρίας» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, αλλά «το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και συστηματικής προσπάθειας, η οποία κατά κύριο λόγο βασίστηκε στις θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην απομάκρυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών, στη μείωση του ύψους των αποζημιώσεων και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους «που αποτελούσαν εμπόδια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα έσοδα του ΙΚΑ για το μήνα Απρίλιο (στη βάση της απασχόλησης του Μαρτίου 2013) παρουσίασαν αύξηση κατά 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα».

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης που απευθύνονται σε 120.000 άνεργους νέους, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και χαρακτήρισε «προμετωπίδα των δράσεων» την πρωτοβουλία «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 άνεργους νέους.

Εκτός από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη μείωση των μισθών τα τελευταία χρόνια, εκτιμώντας ότι «επρόκειτο μια επώδυνη και αναγκαία λύση για λόγους άμεσης ανάκτησης επιδόσεων ανταγωνιστικότητας».

«Δεν αποτελεί στρατηγική μας επιλογή μια αναιμική οικονομία που επιβιώνει οριακά χάρη στο χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά μια εξωστρεφής οικονομία υψηλής παραγωγικότητας με νόμιμη και καλά αμειβόμενη εργασία» σημείωσε.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε, τέλος, στο νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και ότι «ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων γίνεται ακόμη περισσότερο κρίσιμος και αποφασιστικός, γιατί έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αντιπροσωπευτική τους βάση και να εμπλουτίσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο».

«Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να λειτουργήσουν με ωριμότητα, συνεκτιμώντας με ρεαλισμό τις πραγματικές παραμέτρους της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, και όχι "κρυβόμενοι" πίσω από το κράτος, στο οποίο έστελναν συχνά το "λογαριασμό" στο παρελθόν» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.