ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πορεία αλληλεγγύης στον τούρκικο λαό και στο ΚΚΤ από το ΚΚΕ

Πορεία αλληλεγγύης στον τούρκικο λαό και στο ΚΚΤ από το ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, η πορεία αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό και το ΚΚ Τουρκίας (ΚΚΤ), που οργάνωσε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Η πορεία ξεκίνησε από το Πολεμικό Μουσείο, κατευθύνθηκε προς την αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις πρεσβεία της Τουρκίας και εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Συντάγματος. Στη διάρκεια παραμονής της πορείας πλησίον της πρεσβείας της Τουρκίας ζητήθηκε η μετάβαση αντιπροσωπείας προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την καταστολή εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο εκ μέρους της πρεσβείας το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Στην αρχή της συγκέντρωσης ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός απήγγειλε ποίημα του επαναστάτη κομμουνιστή, Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος αναφερόμενος στην αφορμή για τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στην Τουρκία, είπε ότι η ανισόμετρη ανάπτυξη σωριάζει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για να υψώσει στη θέση τους εμπορικά κέντρα, ενώ αναφερόμενος στο εν γένει κλίμα που επικρατεί, τόνισε ότι η καταστολή συνάντησε την αντίδραση του βαθιά εκμεταλλευόμενου και καταπιεσμένου τούρκικου λαού.

Αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν ως αφετηρία τις μεγάλες ταξικές επιθέσεις στην τουρκική κοινωνία, σημείωσε ο κ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής αστικής τάξης, οι εργάτες με τους μισθούς των 150 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, υφίστανται άγρια εκμετάλλευση. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκική αστική τάξη επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου της σε μια πολύ μεγάλη περιοχή και με όχημα τη θρησκεία. Συμπλήρωσε ότι οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι και ο κίνδυνος ανάφλεξης υπαρκτός, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ έχει καλέσει τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής να μην χύσουν το αίμα τους για τα μονοπώλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε «να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, καμία εμπλοκή, καμία διευκόλυνση στα γεράκια του πολέμου». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενεργό συμμετοχή του ΚΚ Τουρκίας στις διαδηλώσεις, αναφέροντας ότι εκ των βασικών συνθημάτων του είναι «αν υποκύψουμε τώρα, σε λίγο δεν θα μπορούμε να βγούμε ούτε στον δρόμο». Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι το ΚΚΕ «συνδέει τον πόλεμο της κυβέρνησης Ερντογάν κατά του τούρκικου λαού με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι το Σάββατο, στη συγκέντρωση του ΚΚΤ στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχαν 50.000 διαδηλωτές, αναφέροντας ότι με πρωτοβουλία του κόμματος οι διαδηλωτές πέρασαν τη Γέφυρα του Βοσπόρου, αναρτώντας στη συνέχει πανό στην πλατεία Ταξίμ, με το οποίο καλείτο ο λαός να μην σκύψει το κεφάλι. Ο κ. Κατσώτης έκανε λόγο για βάρβαρη καταστολή και εγκληματική αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την τουρκική αστυνομία. Ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη ανέρχονται στους 1.500, εκ των οποίων οι 100 είναι σοβαρά, κάνοντας παράλληλα λόγο και για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μιλούν για δύο νεκρούς.

Ακόμα, μίλησε για τη χθεσινή επίθεση στα γραφεία του ΚΚΤ στην Άγκυρα καθώς και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ. Ο κ. Κατσώτης υποστήριξε ότι ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη των λαών είναι όπλο στα χέρια του τούρκικου λαού για να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην κυβέρνηση του κεφαλαίου.

Το δυνάμωμα και της δικής μας πάλης σε αυτήν την κατεύθυνση, αποτελεί την καλύτερη αλληλεγγύη στον τούρκικο λαό, διεμήνυσε ο κ. Κατσώτης. Στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονταν τρία πανό, εκ των οποίων το ένα έγραφε «Καταγγέλλουμε την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα γραφεία του ΚΚΤ», ενώ τα άλλα δύο έγραφαν «Αλληλεγγύη στον τούρκικο λαό που αγωνίζεται, αλληλεγγύη στο ΚΚΤ» στα τούρκικα και στα αγγλικά αντίστοιχα.