ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος:Θέλουμε μία Τουρκία που δεν εξάγει κρίση

Βενιζέλος:Θέλουμε μία Τουρκία που δεν εξάγει κρίση

Μιλώντας σήμερα στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων των Περιφερικών Ενοτήτων του Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία:

«Βλέπετε τι γίνεται και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρέπει να βγάζουμε ποτέ από τη σκέψη μας το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και την εξωτερική πολιτική. Χθες ενημερώθηκα από τον υπουργό Περιβάλλοντος για τις έρευνες σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την περιοχή νοτίως της Κρήτης, στο Κατάκολο, στα Ιωάννινα, στο δυτικό Πατραϊκό. Σήμερα προχωρά ένας μεγάλος θεσμός δικός μας, που είναι η Κρατική Εταιρία Υδρογονανθράκων.

Την άλλη βδομάδα ψηφίζεται το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα στηρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων. Αυτό είναι και εξωτερική πολιτική και ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να διδαχτούμε και από την εμπειρία της Κύπρου και στο θέμα αυτό. Πρέπει να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Τουρκία.

Θέλουμε μία Τουρκία εσωτερικά σταθερή. Μία Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η Τουρκία είναι αξιόπιστος και ασφαλής συνομιλητής για μας. Θέλουμε μία Τουρκία που δεν εξάγει κρίση, θέλουμε μία Τουρκία η οποία μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να αποσαφηνίσουμε τα συμφραζόμενα».