ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον πρόεδρο του ΣτΕ ο Χορστ Ράιχενμπαχ

Στον πρόεδρο του ΣτΕ ο Χορστ Ράιχενμπαχ

Τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο επισκέφθηκε σήμερα ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και τον βαθμό αποσυμφόρησης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο κ. Μενουδάκος ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών μέτρων που επιβάλλουν «φίλτρο» εισόδου υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως είναι η αύξηση παραβόλων κ.λπ., προκειμένου να επέλθει αποσυμφόρηση του δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου σημείωσε ότι ο όγκος των υποθέσεων μειώθηκε κατά 10%, καθώς υπήρξαν έντονοι ρυθμοί δημοσίευσης αποφάσεων από όλα τα Τμήματα του δικαστηρίου.

Ωστόσο, ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε στον κ. Ράιχενμπαχ ότι η όλη προσπάθεια των συμβούλων Επικρατείας για να μειώσουν κατά 10% το «στοκ» των εκκρεμών υποθέσεων έπεσε στο κενό. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, το ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των αναιρέσεων κατά αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, αλλά αντίθετα τον αύξησε, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» η προσπάθεια των δικαστών να μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο, όπως και οι ΟΤΑ δεν πληρώνουν παράβολο και έτσι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τη σωρεία των αβάσιμων αναιρέσεων και εφέσεων που καταθέτουν επί λυμένων νομικών θεμάτων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων της χώρας έχουν εκδοθεί σε βάρος του Δημοσίου, παρατείνεται η εκτέλεσή τους μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση των κ.κ. Μενουδάκου και Ράιχενμπαχ τέθηκε το ζήτημα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την περαιτέρω μηχανογράφηση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη επίσκεψη με το ίδιο αντικείμενο πραγματοποίησε χθες ο κ. Ράιχενμπαχ στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.