ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσέγγιση με προαπαιτούμενο την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ

Προσέγγιση με προαπαιτούμενο την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ

Βήματα επαναπροσέγγισης έγιναν σήμερα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που φαίνεται πως αναλώθηκαν περισσότερο σε συζητήσεις επανασχεδιασμού των όρων συνεργασίας των κυβερνητικών εταίρων και την ουσιαστική συμμετοχή και των τριών στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και μετέβησαν στα γραφεία των κομμάτων τους απ' όπου παραχώρησαν δηλώσεις. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν ότι το ραντεβού μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ανανεώνεται για την προσεχή Τετάρτη όπου θα οριστικοποιηθεί το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν, πως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τους είναι η απόλυτη και άμεση συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Κανείς εκ των δύο πολιτικών αρχηγών δεν εμφανίστηκε αντίθετος με την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης και με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν συζητούν να παραμείνει ούτε κατ' ελάχιστον το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Κατόπιν αυτών και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν στις δηλώσεις τους πως θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος συνεργασίας των τριών μερών που στηρίζει την κυβέρνηση και όχι όπως και οι δύο ανέφεραν, να ακολουθούν ουσιαστικά τις αποφάσεις του ενός.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως πραγματικά τρικομματική κυβέρνηση και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε μεταξύ άλλων πως «περιμένουμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ».

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προγραμματική βάση λειτουργίας της κυβέρνησης και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης. Επίσης βασικό θέμα είναι η αξιολόγηση της πορείας της χώρας.

Το θέμα της ΕΡΤ ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη, αλλά, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η ΕΡΤ δεν είναι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που κάνουν οι τρείς αρχηγοί. Το θέμα, τόνισε, είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας και της Συνταγματικής τάξης, η ανάγκη λειτουργίας της κυβέρνησης ως τρικομματικής και όχι ως μονοκομματικής που θα ανέχεται τους άλλους δύο, και η ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων και όχι προχειρότητες, αντιφάσεις και οπισθοδρομήσεις.

Για την ΕΡΤ, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, η οποία θα ψηφίσει και το πλαίσιο λειτουργίας της. Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι λέει αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να μαυρίσει τις οθόνες. Η απόφαση, πρόσθεσε, επιτάσσει την άμεση λήψη όλων των οργανωτικών μέτρων, ώστε να επανέλθουν οι εκπομπές και οι ψηφιακές δράσεις του δημόσιου φορέα.

Φάνηκε να αποδέχεται ο κ. Σαμαράς, είπε, ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, την ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή, του ανασχηματισμού όπως εξήγησε, και τη διαμόρφωση ενός σχήματος συντονισμού της κυβερνητικής δράσης και εφαρμογής των αποφάσεων.

Προηγουμένως, τόνισε οκ. Βενιζέλος, έπρεπε να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ. Να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την προοπτική της κυβέρνησης και να απαντήσουμε στην αγωνία του λαού που δεν θέλει εκλογές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ και επισήμανε ότι η λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει από δημόσιο φορέα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας πλην της ΕΡΤ.

Παραδέχθηκε, ότι το κλίμα στη σύσκεψη ήταν φορτισμένο και το απέδωσε στο γεγονός ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο δεν το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης ξεκίνησε λέγοντας, ότι «η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ», ότι εξαιτίας των όσων έγιναν με την ΕΡΤ όλα αλλάζουν και τόνισε την λέξη «ΔΗ-ΜΟ-ΚΡΑ-ΤΙΚΗ» δίπλα στο «ΑΡΙΣΤΕΡΑ», όταν αναφέρθηκε στην ισονομία και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

«Η απόφαση του ΣΤΕ για την ΕΡΤ, επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα», δήλωσε μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, από τα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του κόμματος και ανέμεναν την έκβαση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, τα οποία ενημέρωσε αμέσως μετά, έθεσε στην συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με απόλυτο τρόπο την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανέφερε ότι δεν έγινε κανενός είδους διαπραγμάτευση για θέμα αντιπροεδρίας και κυβερνητικών θέσεων, και τους είπε ότι τα ζητήματα της λειτουργίας της κυβέρνησης και του ανασχηματισμού θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των τριών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη.

Ο κ. Κουβέλης στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ θα πρέπει να βγουν στον αέρα καθώς είναι δικαίωμα των πολιτών στον πολιτισμό, τη μόρφωση και τον πολιτικό διάλογο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει σε κίνηση την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αμέσως μετά να δρομολογηθούν ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωσή της. «Αποδείχθηκε ότι κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει με μονομέρεια, όπως μονομερώς προχώρησε ο κ. Σαμαράς χωρίς τις υπογραφές τεσσάρων υπουργών», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είναι εναντίον των μεταρρυθμίσεων αλλά επισπεύδουσα δύναμη για αυτές . «Ο πρωθυπουργός έχει την απόφαση του ΣΤΕ και πρέπει να την αξιοποιήσει για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ» κατέληξε.

Διαφορετική ερμηνεία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, από αυτή που έδωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

«Μείζον θέμα», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν αναμένονται πλέον σήμερα δηλώσεις για το θέμα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών