ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Ο υπουργός Οικονομικών – Καναλάρχης

Στουρνάρας: Ο υπουργός Οικονομικών – Καναλάρχης

Σε άνθρωπος «ειδικών αποστολών» έχει εξελιχθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πλέον καλείται να γίνει και «καναλάρχης».

Όχι, δεν θα παίξει στο διαφημιστικό τoυ Mega «Γίνε καναλάρχης», μαζί με το νεκροθάφτη και τον κρεοπώλη, αλλά, ως λέγεται, θα αναλάβει πολιτικός προϊστάμενος της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης.

Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχει ένας οικονομολόγος με τα Μέσα Ενημέρωσης είναι άλλη κουβέντα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο κ. Στουρνάρας φημολογείται πως ούτε αυτό το πόστο αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι έχει παραπονεθεί αρκετές φορές για… υπερκόπωση!

Φαίνεται, ωστόσο, πως δε διστάζει να υπερφορτώνει το… βεβαρημένο πρόγραμμά του, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δείχνει να απολαμβάνει τις αυξημένες αρμοδιότητες αισθανόμενος «βασιλικότερος του βασιλέως».

Πολλοί θεωρούν ότι τον χαρακτηρίζει μια αμετροέπεια πλέον. Ο κ. Στουρνάρας κατηγορείται πως λειτουργεί σαν πραγματικός τσάρος, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο-ακόμη και εντόνως αμφισβητούμενο, για να επιβάλει την πολιτική που του υπαγορεύει η τρόικα. Δεν διστάζει μάλιστα ακόμα και να παραγκωνίζει τον Πρωθυπουργό και θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για την ΕΡΤ. Σύμφωνα με αυτή, η ΕΡΤ έπρεπε να επαναλειτουργήσει άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες και να προχωρήσει το κλείσιμό της χωρίς το «μαύρο» στις οθόνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών, όμως, όπως διαφαίνεται από τις ενέργειές του, είχε διαφορετική γνώμη. Ενώ θα έπρεπε να συμμορφωθεί άμεσα με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, αυτός με ύφος ανεπίδεκτο αντίλογου έβγαινε από το Μαξίμου μιλώντας για «αμαρτωλή» ΕΡΤ και για κρατικοδίαιτους υπαλλήλους.

Έχουν περάσει 5 ημέρες από την προσωρινή διαταγή και μία από την απόφαση επί της αίτησης αναστολής του ΣτΕ και ο κ. Στουρνάρας αρνείται πεισματικά να την εφαρμόσει, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ο 4ος εταίρος

Οι πρωτοβουλίες του κ. Στουρνάρα έχουν δώσει τροφή σε πολλούς να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρεις, αλλά τέσσερις εταίρους. Τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον… Στουρνάρα.

Ορισμένοι υπουργοί μάλιστα μιλούν για υπεροπτικό ύφος στα Υπουργικά Συμβούλια και ειρωνεία ακόμα και απέναντι στον Πρωθυπουργό. Όταν βέβαια κάποιος από τους υπόλοιπους υπουργούς τον στριμώξει, τότε ζητεί τη στήριξη και την παρέμβαση του Α. Σαμαρά, ο οποίος φυσικά τον υπερασπίζεται και τον στηρίζει έναντι όλων των υπολοίπων.

Ο ίδιος δηλώνει πως δίνει λόγο μόνο στον Πρωθυπουργό. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει πάντα, καθώς δεν δίστασε να τον υποσκελίσει και αυτόν αρκετές φορές. Όταν για παράδειγμα πριν καν τον ενημερώσει, όπως πολλοί ισχυρίζονται, κάλεσε τη ΔΕΗ να παραβιάσει τη ρητή απόφαση της Δικαιοσύνης και να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι» Βενιζέλου για τα ακίνητα, καταργώντας ταυτόχρονα και τον Σαμαρά και τη Δικαιοσύνη και όταν έδειξε ότι ουσιαστικά αδιαφορεί για την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για την αποζημίωση των μικροομολογιούχων. «Υπουργός Οικονομικών είμαι εγώ» είπε εμφατικά, προκαλώντας σοκ στους εταίρους. Τρίτη φορά η περίπτωση της ΕΡΤ, που ακυρώνει με τη στάση του τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Φωνές για απομάκρυνση

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές, ορισμένοι έχουν ξεκινήσει να βάζουν «φιτιλιές» στον Πρωθυπουργό για «το πού το πάει τελικά ο Στουρνάρας», εκείνος μοιάζει σαν να μην τους ακούει.

Είναι άραγε υπνωτισμένος από τα λόγια των δανειστών που αποθεώνουν τον Γ. Στουρνάρα ή «εξυπηρετείται» από τις σκληρές θέσεις του τις οποίες έρχεται και μαζεύει «ηρωικά» στη συνέχεια;

Ο Πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις για την περίπτωση Στουρνάρα. Κορυφαίοι Υπουργοί του, κατά το ρεπορτάζ, καταγγέλλουν ότι συμπεριφέρεται σαν «απόλυτος άρχων» απέναντί τους, έχοντας υιοθετήσει συμπεριφορά υπερπρωθυπουργού.

Στελέχη της Συγγρού επισημαίνουν, επίσης, τον κίνδυνο ταύτισης με ένα φανατικό εκσυγχρονιστή και δη «άνθρωπο του Σημίτη».

Μάταια, ο κ. Σαμαράς μοιάζει μαγεμένος από τον κ. Στουρνάρα που λειτουργεί ως κατέχων λευκή επιταγή.

Έχει βάλει μάλιστα στο… κόλπο και τους στενούς του συνεργάτες, παρέχοντάς τους μια «περίεργη» ασυλία.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα, λειτουργώντας ως μονάρχες προβαίνουν σε εισηγήσεις ακόμη πιο ανάλγητε και από αυτές της Τρόικα.

Είναι πλέον φανερό πως ο κ. Στουρνάρας ασκεί ανεξέλεγκτα σχεδόν την οικονομική πολιτική χωρίς να λογοδοτεί σε κάποιον. Με δόγματα που ταυτίζονται πλήρως με εκείνα των δανειστών, όταν δεν τα υπερβαίνουν σε κυνισμό και σκληρότητα, καταβαραθρώνει θεσμούς και αξίες χάριν των αριθμών.

Είναι ξεκάθαρο πως ο κ. Στουρνάρας ελέγχει πλήρως, όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο, άλλα κρίσιμα πόστα (ΤΑΙΠΕΔ κλπ), αυξάνοντας διαρκώς το πεδίο δράσης του στις κυβερνητικές εξουσίες.

Διαβάστε επίσης:

Άκομψοι πολιτικοί χειρισμοί στην υπόθεση της ΕΡΤ

Τι δεν λέει ο Στουρνάρας: Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο!