ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγώνας δρόμου» για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα

«Αγώνας δρόμου» για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα

Άρχισαν να γράφονται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, τα οποία θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο «σκούπα».

Μάχη με το χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, με το οικονομικό επιτελείο να έχει νέο ραντεβού σήμερα με τους τροϊκανούς στις 19:00 το απόγευμα.

Στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχε η τρόικα με της ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Εργασίας δεν επήλθε ουσιαστικό αποτέλεσμα και πλέον οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα κοιτώντας το… ημερολόγιο!

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των δανειστών έως την Κυριακή ούτως ώστε αυτή να συζητηθεί στο Εurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, άρχισαν να γράφονται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, τα οποία θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο «σκούπα».

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι «πρώτη φορά τα είδαν τόσο αναλυτικά με τα δικά μας επιχειρήματα».

Τα «αγκάθια»

Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.

Επιπλέον, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014 (που επηρεάζει και το δημοσιονομικό κενό 2013- 2014), μέτρο που απέφυγε η κυβέρνηση για το 2013.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της φορολογίας στα ακίνητα με την τρόικα, μολονότι διατηρεί επιφυλάξεις για την ικανότητα του εισπρακτικού μηχανισμού, να συζητά το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο από το 2014 αλλά με υψηλότερους συντελεστές.

Πάντως, φαίνεται να αποφεύγεται η μείωση, από πέντε σε τέσσερις, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα φέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.

Επίσης φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στο επίκεντρο οι απολύσεις στο δημόσιο

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου θα έχει σήμερα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κινητικότητα δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, αλλά καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, κάνοντας λόγο για μεγάλο πρόβλημα κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι απολύσεις δεν είναι αυτές που θα πετύχουν τη μείωση του δημοσίου, αντίθετα, όπως είπε, η μείωση θα επιτευχθεί πρωτίστως από τη σχέση συνταξιοδοτήσεων και ορίου προσλήψεων.