ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάιγκελ:Το δεύτερο μισό του ελληνικού Μαραθωνίου θα είναι πιο επίπονο

Βάιγκελ:Το δεύτερο μισό του ελληνικού Μαραθωνίου θα είναι πιο επίπονο

«Πρέπει να παραδεχθούμε πως στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά τον τελευταίο χρόνο», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «die presse» ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρώην αρχηγός της δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Τέο Βάιγκελ, προσθέτοντας πως στο μαραθώνιό της για την έξοδο από την κρίση η Ελλάδα έχει διανύσει περίπου τη μισή διαδρομή, ο καθένας όμως γνωρίζει πως το δεύτερο μισό του μαραθωνίου μπορεί να είναι ακόμη πιο επίπονο.

Όπως ισχυρίζεται, σε καμιά περίπτωση το χρέος δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τη δημιουργία νέου χρέους, κάτι που αποτελεί ουτοπία, όπως δεν μπορεί να ισχύσει και μια θεωρία για ανάκαμψη μέσα από ελλείμματα. Ο ίδιος δηλώνει πως είχε εξοργιστεί με τις παλινωδίες των ελληνικών κομμάτων, με την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος, πράγματα που, όπως είπε, ζημίωσαν την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, όμως αν η Αθήνα πετύχει να έχει φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα είναι μια καλή είδηση και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά.

Προσθέτει δε, πως εάν η Ελλάδα μειώσει τώρα και το εργασιακό κόστος κατά ένα 10% και γίνει με τον τρόπο αυτό ανταγωνιστικότερη, θα είναι κάτι επίσης εντυπωσιακό. Ο Τέο Βάιγκελ, ο οποίος θεωρείται πως υπήρξε από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του, πως η Νομισματική Ένωση υπήρξε στην κρίση μια πολύ σημαντική «άγκυρα», χωρίς την οποία θα είχε διαλυθεί η Ευρώπη, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι μερικά θα μπορούσαν ίσως να έχουν γίνει ταχύτερα.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, υπήρξαν αναγκαία τα προγράμματα βοήθειας για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, συνοδευόμενα από μια ανάλογη επίβλεψη και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Κατά την άποψή του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα «αυτονομήθηκε» με τις κερδοσκοπικές και στοιχηματικές δραστηριότητες, αποκομίζοντας κέρδη που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με την παραγωγή της πραγματικής οικονομίας, ενώ δημιουργήθηκε ένα «τέρας», όπως το είχε αποκαλέσει ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Χ. Κέλερ.

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βάιγκελ, τώρα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει κατάλληλη επίβλεψη και ρύθμιση των χρηματαγορών που έλειπε τα τελευταία δέκα χρόνια.