ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» σε εξεταστική για το κλείσιμο της ΕΡΤ από ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χ.Α.

«Ναι» σε εξεταστική για το κλείσιμο της ΕΡΤ από ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χ.Α.

Με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνεται το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και 71 βουλευτών του κόμματος για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΕΡΤ.

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της εξεταστικής, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό που διατυπώνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζουν υπέρ της πρότασης σύστασης εξεταστικής, αν και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για μια λανθασμένη μονομερή απόφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα. Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10.6.2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.

Χαρακτήρισε το διάγγελμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου «θεατρικό διάγγελμα» που συκοφάντησε την ΕΡΤ διότι για να παραπλανήσει τους πολίτες ισχυρίστηκε πως αν σβήσει η δημόσια τηλεόραση ο ελληνικός λαός θα γλιτώσει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι που προσιδιάζουν σε καρτέλ και μαφίες ότι στόχος ήταν η προαγωγή της συνεργασίας των ιδιωτικών σταθμών μέσω της Digea.

«Αφήσατε στον αέρα 2.656 ψυχές, 2656 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Στον αέρα κύριε υπουργέ αν και ήσασταν και εσείς συμβασιούχος της ΕΡΤ, τους αφήσατε στον αέρα για να εισπράττουν σήμερα την πρακτική του εκβιασμού ή τις απόπειρες να τους δελεάσετε αν και είχατε συνάψει προνομιακότατες συμβάσεις με ημέτερους δημοσιογράφους», είπε η βουλευτής η οποία έκανε διεξοδική αναφορά στις συμβατικές σχέσεις της ΕΡΤ που βρέθηκαν στον αέρα αλλά και στο ψηφιακό σήμα.

Ειδικά για το ψηφιακό σήμα απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «φέρετε αυτοτελή ευθύνη διότι προάγετε τη συνεργασία ιδιωτικών σταθμών που λειτουργούν εκτός της νομιμότητας χωρίς να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο και χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα της προνομιακής θέσης που τους έχετε παραχωρήσει για να εμφανίζονται ως σεϊχηδες του ψηφιακού σήματος».

Η ΝΔ

Μανιφέστο πολιτικών ύβρεων χαρακτήρισε την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης διότι, όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί μια προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού. Η κυβέρνηση έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους, ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

«Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αποδοτική και με λιγότερο κόστος» είπε ο βουλευτής ενώ αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επισήμανε ότι ουδεμία παραβίαση νόμου υπήρξε αφού αρκεί να υπογράφεται από τα 2/3 των μελών της κυβέρνησης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ και για τη διασφάλιση των κάθε είδους δικαιωμάτων της ΕΡΤ.

«Η πρόταση σας είναι προσχηματική και υπαγορεύεται από διαφανή πολιτική σκοπιμότητα με ακροατήριο διάφορους περιφερόμενους συνδικαλιστές που είναι άστεγοι και αναζητούν τώρα στέγη στο δικό σας κόμμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΡΤ είναι το σύμβολο του κρατισμού και αυτών που ρήμαξαν τον τόπο, σύμβολο σπατάλης και διαφθοράς» που δεν μπορεί να διατηρείται ως ιερή αγελάδα. «Δεν έχετε εξοικειωθεί με την έννοια της ιδιωτικής τηλεόρασης αν και ο λαός την αγκάλιασε και γι΄ αυτό και έχει υψηλή τηλεθέαση», κατέληξε ο κ. Καραγκούνης.

Το ΠΑΣΟΚ

Την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος. «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν θα ψηφίσει όμως και την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή διότι ο λαϊκισμός και η ποινικολογία δεν οδηγούν στην προοπτική αλλά οδηγούν πίσω στο παρελθόν», είπε ο βουλευτής.

Ανέφερε επίσης ότι η μονομερής ποινικολογία και η πραξικοπηματολογία δεν οδηγούν πουθενά. Παρ΄ όλα αυτά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια λαθεμένη πολιτική απόφαση όχι διότι δεν διαβουλεύτηκε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός πριν ανακοινώσει την απόφαση αλλά κυρίως γιατί η δημόσια τηλεόραση όσο και αν συκοφαντηθεί παραμένει η έκφραση τους κράτους μιας πολιτείας μέσα σε κάθε νοικοκυριό.

Είπε, επίσης, ότι ήταν λαθεμένη η απόφαση διότι έθεσε σε κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης τη χώρα. Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο προϊστάμενος πρέπει πάντα να αναφέρεται με το στοιχείο του σεβασμού και της αξιοπρέπειας στον εργαζόμενο» και «δεν μπορεί να τσουβαλιάζονται 2.656 εργαζόμενοι».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχει ζημία του δημοσίου 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Έχετε παράνομη απόλυση του προσωπικού. Πρέπει να εξοφλήσετε τον απολυόμενο εφάπαξ, είστε υπόλογοι γιατί και στο εργατικό δίκαιο είστε παράνομοι» απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο κ. Καπερνάρος.

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διερωτήθηκε ποια είναι απρόβλεπτη ανάγκη που τίθεται ως προϋπόθεση από το Σύνταγμα για την υπογραφή.

«Παραδώσαμε την δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Digea», κατήγγειλε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατήγγειλε επίσης ότι διορίστηκαν 28 άτομα ως ειδικοί σύμβουλοι και προσωπικό ειδικών θέσεων.

Σχολιάζοντας την θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλου, δήλωσε κάθετα αντίθετος με τη θέση ότι η πολιτική ζωή δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

«Θα ποινικοποιούμε. Διότι δεν μπορώ να συγκρίνω εσάς με κάποιους που είναι με περιοριστικούς όρους με κάποιους που ελέγχονται από εφέτες ανακριτές και που αναφέρονται από το γερμανικό δικαστήριο ότι λαδώθηκαν», ανέφερε ο κ. Καπερνάρος.

Η Χρυσή Αυγή

Από την Χρυσή Αυγή ο Μιχάλης Αρβανίτης - Αβράμης είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος ώστε να έχει η Βουλή εναργή εικόνα. «Δεν θρηνούμε όμως για τους επίορκους δημοσιογραφίσκους» που δηλητηρίαζαν εδώ και χρόνια τον ελληνικό λαό με τις μαρξιστικές τους κορώνες, τη συκοφάντηση και τις ύβρεις κατά της Χρυσής Αυγής, είπε.

Χαρακτήρισε «κοπριτόσκυλα» εργαζόμενους στην ΕΡΤ αν και τόνισε ότι «ανάμεσα στους εργαζόμενους υπήρξαν και τίμιοι οικογενειάρχες».

«Ο κ. Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για την εξυγίανση της ΕΡΤ, αλλά πρωταρχικός του στόχος ήταν να κρύψει την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής και το ναυάγιο των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ», είπε ο βουλευτής.

Αναφέρθηκε επίσης στο ανταποδοτικό τέλος που, όπως προέβλεψε, θα εξακολουθήσει να βαραίνει τον ελληνικό λαό για να πληρώνεται η «θολοκουλτουριάκη τηλεόραση του κ. Σαμαρά με την προπαγάνδα του ανθελληνισμού».

Η ΔΗΜΑΡ

«Κύριε υπουργέ, δυστυχώς έχετε ευθύνη, όχι σε προσωπικό επίπεδο αλλά σε κυβερνητικό επίπεδο, με μια μονομερή αντιδημοκρατική απόφαση σε μια τρικομματική κυβέρνηση», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Παραμένει θεσμικό ολίσθημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Υπουργική Απόφαση που τη συνόδευσε», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ΕΡΤ, επέλεξε τον πολιτικό τσαμπουκά σε μια εποχή που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για μονοκομματικές κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο για μονοκομματικές συμπεριφορές».

«Εμείς δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συνθήκες τεχνητής πόλωσης», είπε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην επικείμενη ψηφοφορία και αναρωτήθηκε αν το πολιτικό σύστημα αντέχει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

«Η ελληνική κοινωνία θέλει δημόσια τηλεόραση, πιο μικρή, όχι σπάταλη, ποιοτική. Αλλά αυτό θα γίνει όχι με εξεταστική επιτροπή αλλά με πολιτική αντιπαράθεση και με κοινοβουλευτικό έλεγχο», ανέφερε αν και υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κυβέρνηση. 'Αλλωστε, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, για τη ΔΗΜΑΡ ο πολιτικός έλεγχος ήδη σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση της από την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με τον Ιωάννη Γκιόκα αναφέρθηκε εμφατικά στις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για όλους τους εργαζόμενους. Κατήγγειλε επίσης μπαράζ συκοφαντικών δηλώσεων κατά των εργαζόμενων για τους οποίους τόνισε ότι δεν πρέπει να απολυθούν.

«Στόχος της ΠΝΠ είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων σε όσους απομείνουν στις δημόσιες επιχειρήσεις», προέβλεψε ο βουλευτής.

Ειδικά για την περίπτωση της ΕΡΤ είπε ότι «δεν μιλάμε απλά για μια δημόσια επιχείρηση αλλά για μια κρατική επιχείρηση στην οποία επιδιώκεται να υπονομευθεί το δικαίωμα στην ενημέρωση και να ελεγχθεί ακόμα περισσότερο ένας στρατευμένος φορέας».

Για την επικείμενη ψηφοφορία, το ΚΚΕ συμφωνεί να ερευνηθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου και γι΄ αυτό θα ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής επιτροπής, με διαφορετικό όμως σκεπτικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γκιόκας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ΕΡΤ ήταν φερέφωνο του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξελίχθηκε, τον τελευταίο καιρό, σε φερέφωνο του δικομματισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ στον έναν από τους δύο πόλους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να φέρει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Βουλή διότι στην ουσία έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Αυτό φάνηκε», όπως είπε, «από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η οποία δεν θα είχε φέρει το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η κλοπή των 50 εδρών». «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα», είπε.