ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πέρασε» το άρθρο για τη λειτουργία καταστημάτων Κυριακές

«Πέρασε» το άρθρο για τη λειτουργία καταστημάτων Κυριακές

Με 52 «υπέρ» και 44 «κατά» ψηφίστηκε στη Βουλή το άρθρο 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, ψηφίστηκε και βουλευτική τροπολογία με την οποία συμπεριλαμβάνονται τα καταστήματα franchise σε εκείνα που θα μπορέσουν να ανοίξουν Κυριακές μετά από τη διαδικασία που ορίζει το νομοσχέδιο.

Η ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και η επιχειρηματολογία του υπέρ του άρθρου 16 προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επικρίσεις προκάλεσε ιδίως η αναφορά του κ. Σκορδά στην αύξηση των πωλήσεων έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών στην εποχή της κρίσης, ως αντεπιχείρημα σε όσους βουλευτές επισήμαναν ότι το πρόβλημα δεν είναι αν οι καταναλωτές θα βρουν ανοιχτά τα καταστήματα της Κυριακές, αλλά ότι δεν έχουν χρήματα για αγορές.

«Θέλω να απαντήσω στο επιχείρημα ότι χρόνο έχουμε, χρήματα δεν έχουμε. Το 2011 πουλήθηκαν 1.300.000 τεμάχια έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών, το 2012 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.600.000 συσκευές και τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν και πάλι άνοδο. Θέλω, δηλαδή, να πω, ποιος μπορεί να είναι εκείνος που θα υποδείξει στον καταναλωτή τι να ψωνίσει με τα 500 ευρώ του μισθού. Αν θα τα ξοδέψει για έξυπνο κινητό ή για πολιτισμό. Είναι δικαίωμα του να τα κάνει ότι θέλει», σχολίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά νομοθετεί για τις μεγάλες αλυσίδες και κάλεσε τον υφυπουργό να εξηγήσει γιατί αντιδρούν οι μικρομεσαίοι έμποροι. «Δεν θέλουν να δουλεύουν περισσότερο; Είναι τεμπέληδες; Αυτό είναι; Γιατί λένε ότι εκείνοι που θα επωφεληθούν θα είναι τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στην βουλευτική τροπολογία για τα καταστήματα franchise η οποία αν και εκπρόθεσμη έγινε δεκτή από τον υπουργό και τέθηκε σε ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι είναι «δωράκι της τελευταίας στιγμής» με το οποίο «εγκαινιάζεται η λειτουργία των πολυεθνικών Κυριακές αργίες».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολίασε για την ομιλία του κ. Σκορδά: «Τι μας είπε κοντολογίς ο υφυπουργός; Μας είπε, αυτά που ξέρατε, για ωράριο εργασίας, για μισθό, για όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι εδώ χρόνια, ξεχάστε τα! Τέλος! Θα δουλεύετε από ήλιο σε ήλιο! Αυτό πρέπει να το σκεφθούν καλά οι εργαζόμενοι. Καλούνται δηλαδή εκείνοι που πραγματικά παράγουν τον πλούτο να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο και επτά μέρες την εβδομάδα».

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι τουριστικοί πράκτορες μεταφέρουν παράπονα των τουριστών ότι φθάνουν στη χώρα μας και βρίσκουν κλειστά τα μαγαζιά, ο κ. Παφίλης παρατήρησε ότι «με τα all inclusive, ούτε νερό δεν αγοράζουν οι τουρίστες».

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο σα να μην είμαστε σε Μνημόνιο, σα να μην έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, σα να μην έχουμε τόσους άνεργους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση για άμεση παρέμβαση του κράτους με πάγωμα τιμής στα βασικά είδη διατροφής και ΦΠΑ 0%, αλλά, όπως είπε, «η Κυβέρνηση νομίζει ότι η ελληνική κοινωνία ασχολείται πως θα αγοράσει smart phone».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ήταν καθησυχαστικός. Έσπευσε να επισημάνει ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά σε 52 Κυριακές, αλλά μιλάει για την ανάγκη να υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση της απόφασης για λειτουργία καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές το χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος κατηγόρησε τους βουλευτές ότι «δεν έχουν κολλήσει μισό ένσημο στη ζωή τους και ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα».

«Οι μονόλογοι είναι κινήσεις των απελπισμένων. Αυτή η εποχή είναι μια εποχή που πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και διάλογος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου για την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης από το άρθρο 16 του νομοσχεδίου. Επικαλέστηκε επίσης τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που απέδειξαν ότι το μέτρο δεν απέδωσε. Εκτίμησε επίσης ότι η διάταξη ψηφίζεται για να ανοίγουν τα μαγαζιά στην Αθήνα και τον Πειραιά.

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να έχει έσοδα από τον τουρισμό και άρα ψηφίζω τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων αυτών», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. «Περιμένουμε 17.000.000 τουρίστες, οι αφίξεις των Ρώσων σημειώνουν αύξηση 62,2%», επισήμανε η βουλευτής, η οποία κάλεσε επίσης τον κ. Χατζηδάκη να κάνει δεκτή την τροπολογία για τα καταστήματα franchise. Η τροπολογία υπογράφεται από 25 βουλευτές, οι περισσότεροι από τη ΝΔ. Την υπέγραψαν όμως και Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, αν και καταψηφίζει το άρθρο 16 και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσής.