ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας: Ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα

Δούκας: Ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα

Την ανάγκη για «κυβερνητική σταθερότητα» τονίζει με ανακοίνωσή του ο Πέτρος Δούκας.

Ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα και πως παρά την οργή και την αγανάκτηση, χρειάζεται προσοχή!

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δούκα:

«Πολλά ακούγονται για το τι πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο!

Οι βουλευτές -και απ´τα δύο κυβερνητικά κόμματα- είναι ανάστατοι γιατί καλούνται να ψηφίζουν νόμους και διατάξεις που όχι μόνο προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία, αλλά ούτε καν έχουν συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, οι οποίες μάλλον βρίσκονται σε χειμερία, αλλά και θερινή νάρκη!

Η Βουλή, εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει να επιτελεί την Συνταγματική αποστολή της! Έχει πάψει να νομοθετεί και απλά επικυρώνει και νομιμοποιεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Βουλευτές και πολίτες αναστατώνονται και με τις ατυχείς επιλογές προσώπων σε διάφορα επιτελικά πόστα, που περνάνε το μήνυμα στην δοκιμαζόμενη κοινωνία και τους νέους, πως η αξιοκρατία δεν είναι και πρώτη προτεραιότητα, και ότι όσο αποτυχημένος και αν είσαι, αρκεί να έχεις κομματική επιρροή, θα βολευτείς δαπάνη των ταλαίπωρων φορολογουμένων!

Χρειάζεται πολύ πιο ισχυρή στελέχωση της "Εθνική Ελλάδος"!

Και όμως! Παρά την οργή και την αγανάκτηση, χρειάζεται προσοχή! Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ όλα έχουν κάποια ικανά και σοβαρά στελέχη, πέρα από τον ελκυστικό καταγγελτικό τους λόγο, δεν δείχνουν να έχουν ούτε πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, ούτε την απαιτούμενη τεχνογνωσία χειρισμού μιάς τόσο επικίνδυνης κρίσης.

Τυχόν Κυβερνητική ανατροπή θα δώσει -σε όσους δεν μας πολυπάνε- μιά πολύ καλή δικαιολογία γιά να μας παρατήσουν 'στα κρύα του λουτρού'. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Άμεσο και γενναίο κούρεμα των καταθέσεων, καθυστέρηση των δόσεων, εκτίναξη των σπρέντς δανεισμού, εξάτμιση κάθε ίχνους εναπομένουσας ρευστότητας, αδυναμία πληρωμής γιά εισαγωγές βασικών ειδών (τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, κ.α.)

Κάποιοι ίσως σκεφθούν 'Ελληναράδικα' και θεωρήσουν πως αυτά είναι κινδυνολογίες και πως, "σιγά μην τολμήσουν οι Ευρωπαίοι να μας αφήσουν να καταρρεύσουμε! Δεν τους συμφέρει γιατί θα γίνει χαμός σε όλες τις αγορές!"

Μακάρι να είναι έτσι! Αλλά ποιός παίρνει τέτοιο ρίσκο; Ποιός αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη ότι πράγματι "δεν θα γίνει δα και τίποτα"; Και αν γίνει;

Έχω την εντύπωση πως (1) στην Ευρώπη και στις αγορές έχουν ήδη δημιουργηθεί αντισώματα, και δεν ανησυχούν τόσο γιά τις επιπτώσεις μιάς ενδεχόμενης τυχόν κατάρρευσης της Χώρας μας! Τρία χρόνια τώρα, έχουν αρχίσει να χωνεύουν και να προετοιμάζονται γιά ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

• Ο νομοθέτης Λυκούργος απαγόρευε στους Σπαρτιάτες να πολεμάνε συνέχεια με τον ίδιο αντίπαλο, γιατί έτσι οι αντίπαλοι μάθαιναν καλύτερα πως να πολεμάνε και πως να αντιμετωπίζουν τους Σπαρτιάτες! Και ο Ανταλκίδας όταν είδε τον βασιλιά Αγησίλαο, τον ειρωνεύτηκε πως απ´ τις συνεχείς εισβολές του στη Βοιωτία, έμαθε τους Θηβαίους πως να πολεμάνε και να νικάνε τους Σπαρτιάτες!

Λυκούργος, έρωτηθεὶς δὲ διὰ τί ἐκώλυσεν ἐπὶ τοὺς αὐτοὺς πολεμίους πολλάκις στρατεύεσθαι, ἔφη «Ἵνα μὴ πολλάκις ἀμύνεσθαι συνεθιζόμενοι ἔμπειροι πολέμου γένωνται.»[Πλουτ.Λακ.Αποφθ.227d] Διὸ καὶ Ἀγησιλάου ἔγκλημα οὐ βραχὺ ἔδοξεν εἶναι, ταῖς εἰς τὴν Βοιωτίαν συνεχέσιν εἰσβολαῖς καὶ στρατείαις τοὺς Θηβαίους ἀντιπάλους 〈τοῖς〉 Λακεδαιμονίοις κατασκευάσαντος. Τετρωμένον γοῦν ἰδὼν αὐτὸν Ἀνταλκίδας «Καλά» εἶπε «τροφεῖα ἀπέχεις, μὴ βουλομένους αὐτοὺς μήτ´ εἰδότας μάχεσθαι διδάξας."

(2) μετά τις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές, η Γερμανία ίσως ακολουθήσει ακόμα λιγότερο ανεκτική πολιτική!

Για αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή. Αν υπάρξει μεγάλη πολιτική αστάθεια, αυτό αντί γιά βάλσαμο που θα εκτονώσει τα νεύρα μας, μπας και είναι δηλητήριο; Δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, άλλη επιλογή.

Η Κυβένηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της, αλλά να βοηθηθεί και ο Πρωθυπουργός να επιλέξει πιό ισχυρό και αποτελεσματικό τημ! Είναι κρίμα να χάνονται ευκαιρίες και να καθυστερεί η ανάταξη της Χώρας λόγω της ανεπάρκειας (και συνεχούς ανακύκλωσης των ίδιων και των ίδιων) βολεμένων στελεχών!

Ο Πρωθυπουργός καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και η Ελλάδα θα τα καταφέρει! Αλλά για να πιστέψουν και οι άλλοι σε μας, πρέπει πρώτα εμείς να πιστέψουμε στους εαυτούς μας!».