ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών Σαμαρά στις ΗΠΑ

Οικονομία και ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών Σαμαρά στις ΗΠΑ

-Την Πέμπτη η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα

-Η ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού και οι επιδιώξεις

Για τις ΗΠΑ αναχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 3 το μεσημέρι, ώρα ανατολικής Ακτής, της Πέμπτης (22:00 Ελλάδος), σε μία συνάντηση η οποία επιδιώχθηκε εντόνως από το Μαξίμου.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η προβολή των δύσκολων και επώδυνων βημάτων που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με σκοπό να εισπράξει την πολυπόθητη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς έχει σκοπό να παρουσιάσει μια διευρυμένη ατζέντα με θέματα οικονομίας, αλλά και με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει η βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, μέσω της άσκησης της επιρροής του προς ΔΝΤ, στη συζήτηση που εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και μια δήλωση στήριξης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας διεθνώς, αν και από μόνη της η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Αναζητώντας «ψήφο εμπιστοσύνης»

Η Αθήνα αναζητά τη στήριξη της Ουάσιγκτον όχι μόνον στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πολιτικό.

Προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να πείσει τον Λευκό Οίκο πως παρά την οικονομική κρίση το πολιτικό σύστημα είναι σταθερό και κάνει τα πάντα για να εξέλθει της κρίσης.

Η Αθήνα προσδοκά σε ένα αμερικανικό «νεύμα» για αλλαγή στη συνταγή της λιτότητας, ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο αλλά και σε μία σαφή αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού τα χρόνια των μνημονίων με τον Αντώνη Σαμαρά να επιζητεί τη στήριξη του Λευκού Οίκου για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κληθεί να υλοποιήσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνησή του.

Ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας

Ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενος το ασταθές κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία, τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζ. Κέρι, που ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα.

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αναδείξει στις συναντήσεις του τόσο με τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά στελέχη των ΗΠΑ, τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Σημαντικές επαφές

Ο Αντ. Σαμαράς σήμερα στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times, ενώ αύριο θα «πετάξει» αυθημερόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνομιλίες με στελέχη μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, ενώ την πόρτα του Λευκού Οίκου θα περάσει, στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος για την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει και πάλι για τη Ν. Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον δήμαρχο της πόλης Μ. Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντ. Χάρις.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα Σαμαρά στις ΗΠΑ

Τι προσδοκά ο Α. Σαμαράς από το ταξίδι στις ΗΠΑ