ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας»

«Ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την Ελλάδα ως προπύργιο σταθερότητας»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί τη χώρα του ως "προπύργιο σταθερότητας"», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος τηςWashington Post για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών

«Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς ήλθε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα» αναφέρει το άρθρο.

«Πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα [σήμερα] Πέμπτη, ο Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν γεωπολιτικό ρόλο "ως ένα προπύργιο σταθερότητας" στην Ανατολική Μεσόγειο. Δοθεισών των νέων ανακαλύψεων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και τη συμφωνία για ένα νέο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, ο Σαμαράς προσβλέπει η χώρα του να αποτελέσει έναν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη» αναφέρει το δημοσίευμα.

«"Αν είχα έλθει εδώ πριν από ένα χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα σε μια περιφέρεια σταθερότητας. Τώρα φαινόμαστε μια χαρά σε σύγκριση με την περιφέρεια", αστειεύτηκε κατά τη συνάντησή του» με μέλη της συντακτικής ομάδας της Ουάσινγκτον Ποστ ο κ. Σαμαράς χθες, γράφει η εφημερίδα σήμερα.

SAMARAS91238248242

«Ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο από μέρους των πιστωτών της για να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της», συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας.

«Ο Σαμαράς δεν δίστασε να περιγράψει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα στο πεδίο, καθώς η Ελλάδα διέρχεται τον έκτο χρόνο ύφεσης», κάτι που χαρακτήρισε ως «"ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση", όπως το έθεσε. Η ανεργία έχει αυξηθεί αλματωδώς στο 27,5% και το ποσοστό υπερβαίνει το 60% μεταξύ των νέων» προστίθεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Η Ελλάδα έχει απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 40% και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. "Αντιμετωπίζουμε μια λεπτή κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε απτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ" δήλωσε ο πρωθυπουργός».

«Ο Σαμαράς επίσης περιέγραψε ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα: την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και τη Δεξιά ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας. "Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του NATO να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;" διερωτήθηκε. Μολαταύτα, παρότι η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται, έχασε τον τρίτο της εταίρο, είπε ότι είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή, επισημαίνοντας τις πρόσφατες δύσκολες ψηφοφορίες στη βουλή για την διοικητική μεταρρύθμιση του δημοσίου» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

OBAMA8123718312

«Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπάρχει μια ατμόσφαιρα αλλαγής στην Ελλάδα, είπε ο Σαμαράς. Φέτος, η χώρα περιμένει 19 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ, "μια βροχή ρευστότητας σε μια ξερή γη" όπως το έθεσε. Η συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, είναι μια επένδυση 40 δισεκ. δολαρίων και ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή του συνεργάζεται παράλληλα στενά με το Ισραήλ και την Κύπρο για να καταρτίσουν κοινή ενεργειακή πολιτική» έγραψε η Ουάσινγκτον Ποστ.

«Με δεδομένες τις μόνιμες ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και περί πολιτικής αστάθειας πριν από τις προηγούμενες εκλογές αυτές είναι σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης. Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει επενδυτές και επενδυτικά ταμεία που θα χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα» κατά το δημοσίευμα.

«Ήδη, καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται "κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών προσκομμάτων" όπως το έθεσε» γράφει η Ποστ. «Μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας ο Σαμαράς πέταξε στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με ορισμένους εξ αυτών – μεταξύ άλλων, τον Ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Dow Chemical, Άντριου Λιβέρις, και τον Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου».

OABMASAM13827313123333

Ποιοι θα δώσουν το παρόν στη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα

Λίγες ώρες απομένουν πριν την κρισιμότερη συνάντηση Έλληνα πολιτικού αρχηγού τα τελευταία χρόνια. Στις 10:00 μ.μ. ο Αντώνης Σαμαράς θα δει το Μπάρακ Ομπάμα σε μία επίσκεψη εργασίας που εν πολλοίς αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας αλλά και την έξοδο από την κρίση.

Ο Λευκός Οίκος δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συνάντηση και για να τονισθεί αυτό, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων καθίσουν στο Οβάλ Γραφείο πλαισιώνοντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Πιο συγκεκριμένα, οι Τζακ Λιου (Υπουργός Οικονομικών), Σούζαν Ράις (σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας) και Κάρολαιν Άτκινσον (σύμβουλος Διεθνούς Οικονομίας) να μετέχουν στις συνομιλίες, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί πως οικονομία και εθνικά θέματα πρόκειται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα.

Τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα άλλωστε, θα αναλυθούν εκτενώς και στη συνάντηση που θα έχει νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Υπ.Εξωτερικών Τζον Κέρι, με σκοπιανό, κυπριακό και ελληνοτουρκικά να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η αμερικανική πλευρά θέλει να ακούσει τις διαθέσεις της χώρας μας, επιθυμώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μεσόγειο, σε μία περίοδο που οι εντάσεις αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η επίσκεψη Σαμαρά υπογραμμίζει την ισχύ των διμερών σχέσεων

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με φόντο οικονομία και ενέργεια

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά έχει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών