ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρχιμάκης: Ορισμένες τράπεζες προστατεύουν τους φοροφυγάδες

Καρχιμάκης: Ορισμένες τράπεζες προστατεύουν τους φοροφυγάδες

«Το πολιτικό σύστημα είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει και να αντιπαρατεθεί τελικά με όσες τράπεζες φέρεται να προσφέρουν ομπρέλα προστασίας σε φοροφυγάδες... μεγαλοκαταθέτες;», αναρωτιέται σε δήλωσή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

«Όταν οι ελίτ παραμένουν ανεξέλεγκτες και ατιμώρητες και ο λαός και κυρίως τα θύματα της κρίσης ξεζουμίζονται....τότε η φοροδιαφυγή ετησίως θα φθάνει στο 15 % του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με 40-45 δις ευρώ το χρόνο. Τα μισά μόνο να εισπράτταμε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί . Το πολιτικό σύστημα λοιπόν είναι διατεθειμένο να αντιπαρατεθεί ,με την απροθυμία η την πιθανή σκόπιμη επιλογή των τραπεζών και κυρίως της κεντρικής τράπεζας να επιτρέψουν τον έλεγχο των λογαριασμών των πελατών τους με το να προβάλουν πολύμηνα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά κωλύματα όπως έκαναν μέχρι σήμερα; Με αποτέλεσμα από τις υψηλές χρονικά αναμονές πληροφοριών προς τις ελεγκτικές αρχές τα λεφτά να έχουν κάνει φτερά;», τονίζει το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία σύμφωνα και με δημόσιες αναφορές στελεχών του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνουν και επίσημα τον υπονομευτικό ρόλο των τραπεζών και της κεντρική τράπεζας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ορισμένες τράπεζες προσφέρουν ομπρέλα προστασίας και διαφυγής σε φοροφυγάδες, παίζοντας καθυστέρηση μέχρι να εξαφανιστούν τα λεφτά. Το ζήτημα που τίθεται είναι: Θα υπάρξει επιτέλους πολιτική βούληση αντιπαράθεσης σύγκρουσης και αντιμετώπισης των όποιων τραπεζών προσφέρουν με τις σκόπιμες καθυστερήσεις ομπρέλα προστασίας σε φοροπαραβάτες;», καταλήγει.