ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «κρύο πιάτο» στον Βενιζέλο, το ΓΕΑ και ο Αβραμόπουλος

Το «κρύο πιάτο» στον Βενιζέλο, το ΓΕΑ και ο Αβραμόπουλος

Το ΓΕΑ δεν έκανε δεκτό το αίτημα του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών να τον μεταφέρει από τη Σκόπελο, όπου έκανε διακοπές, στις Βρυξέλλες

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Σίδερα θα μπορούσε να μασήσει από τα νεύρα του ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και με τους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Αιτία δεν ήταν οι αντιδράσεις από τη σιωπή του στην πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Ελλάδος με την Αλβανία εξ αιτίας των εκτρόπων στην Πρεμετή, αλλά επειδή τηρήθηκε ο νόμος!

Τις ημέρες κατά τις οποίες η κοινή γνώμη παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην Αλβανία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερωνόταν μεν για τις ελληνικές προεκτάσεις των θεμάτων αλλά εκ του μακρόθεν.

Βρισκόταν στη Σκόπελο όπου διήγαγε τις διακοπές του με τη σύζυγο και τα πεθερικά του σε πολυτελές ξενοδοχείο με εκλεκτή εφοπλιστική συντροφιά.

Αυτό λέει το ρεπορτάζ και μάλιστα, λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος τίμησε δεόντως τις τσιπούρες και τα λιθρίνια. Δεν τα απόλαυσε στα γκουρμέ γεύματά του αλλά τα αντέγραψε διά της σιωπής του όσον αφορά σε ζητήματα που έπρεπε να παρέμβει ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Τελικά, ο κ. Βενιζέλος έσπασε τον κύκλο της σιωπής του την Τρίτη, όταν απαίτησε διά της υπηρεσιακής οδού να εγκρίνει το ΓΕΑ τη μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους «Εμπραέρ» από την Ελευσίνα στον τόπο των διακοπών του κι από κει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ήθελε μάλιστα να ξαναπάει στη Σκόπελο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απευθείας από τις Βρυξέλλες!

Οι αξιωματικοί είπαν «όχι»

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επικράτησε προβληματισμός για το «λουδοβίκειο» αίτημα που δέχθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών. Τελικά προτιμήθηκε η οδός της απολύτου νομιμότητος και εξαιτίας του κόστους που θα προκαλούσε η περιττή προσγείωση και απογείωση του «Εμπραέρ» στο νησί των Σποράδων, το αίτημα απορρίφθηκε.

Έτσι λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος αναγκάσθηκε να έρθει στο αεροδρόμιο των Σπάτων και από εκεί να μεταβεί στην Ελευσίνα προκειμένου να επιβιβαστεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος εφ’ όσον ήθελε να το χρησιμοποιήσει. Όπως λένε οι αεροπόροι, το «καψώνι» που έγινε με τον… νόμο, έκανε πυρ και μανία τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Λέγεται μάλιστα ότι τα είχε βάλει με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο θεωρώντας ότι τον εκδικήθηκε επειδή δεν τού επέτρεψε να χρησιμοποιεί κι εκείνος το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ο υπουργός πάντως ενέκρινε το αίτημά του να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος ενώ οι αξιωματικοί έψεγαν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου για τον τρόπο με τον οποίο διατύπωσαν την «αυτοκρατορικής αντίληψης» απαίτησή τους.

Στη Λέσχη Αξιωματικών

Πριν από μερικές ώρες, σε λέσχη αξιωματικών εντός του ελληνικού Πενταγώνου, η ιστορία με το «Εμπαέρ» ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος. Οι αξιωματικοί σχολίαζαν πως «όποιος έχει τη μύγα ας μην ονειρεύεται εκδικήσεις με ‘κρύα πιάτα’ ειδικά όταν είναι συνηθισμένος να τα σερβίρει». Πολλοί άλλωστε γνωρίζουν ενδιαφέροντα περιστατικά από τη θητεία του κ. Βενιζέλου στο συγκεκριμένο υπουργείο και δεν ξεχνούν ότι δεν έλεγε ούτε «καλημέρα» (έστω κι από ευγένεια) σε όσους ένστολους συναντούσε κατά την είσοδό του στο ΥΕΘΑ, κάτι για το οποίο τον σχολιάζουν και στα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΞ.

Για την ιστορία να πούμε ότι αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ζητήσει να μετακινείται με το κυβερνητικό αεροσκάφος σε επίσημες αποστολές του Υπουργείου, ωστόσο οι σφοδρές αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου οδήγησαν στην απόσυρση της τροπολογίας. Το θέμα όμως, τουλάχιστον για τον υπουργό Άμυνας, έκλεισε τότε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Βενιζέλος, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και οι γκρίνιες των γαλάζιων

Ο Βενιζέλος ήθελε το «Embraer», o Αβραμόπουλος στοχοποιήθηκε

Έκλεισαν τα σύνορα οι Αλβανοί αλλά τσιμουδιά από τον Βενιζέλο!