ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης εξανέμισε τους ισχυρισμούς Γρηγοράκου

Ο Μητσοτάκης εξανέμισε τους ισχυρισμούς Γρηγοράκου

Με στοιχεία από ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα εφημερίδας εκθέτει την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων επί Καραμανλή και προκαλεί…

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Συναγερμό προκάλεσαν σε δύο υπουργικά γραφεία και έντονη δυσφορία στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι από το 2004 ως το 2009 έγιναν 850 χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο εκ των οποίων το 10% με πλαστά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ!

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μία ακόμα παραφωνία και απόδειξη του κακού συντονισμού στην συγκυβέρνηση μέσα σε 48 ώρες.

Η αρχή έγινε με την τροπολογία που έδινε υπογείως πρόσθετες εξουσίες στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου στο σχέδιο νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομίες. Η δεύτερη παραφωνία έγινε χθες από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μάλλον ακολουθεί δική του διπλωματική ατζέντα αφού για την κρίση στη Συρία δήλωσε στο Reuters ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής απάντηση για τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πέρα από κάθε άλλη ανάλυση, η πάγια θέση της ελληνικής πλευρά προέβλεπε καμμία ανάμειξη άνευ αποφάσεως του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, οι οποίες έχουν κομματική χροιά και εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο απαξίωσης της διακυβέρνησης Καραμανλή, αποτελούν το τρίτο κρούσμα. Το θέμα πήρε διαστάσεις ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που απαίτησαν να υπάρξει επίσημη απάντηση στα λεγόμενα του κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος όχι μόνο δεν εξέφρασε άποψη ως απλός βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ αλλά με την ιδιότητα του μέλους στο υπουργικό συμβούλιο που προεδρεύει ο κ. Αντώνης Σαμαράς!

Μητσοτάκης και Μιχελάκης οι αποδέκτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκτες πολλών τηλεφωνημάτων και αντιδράσεων ήταν τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Πολλοί ήταν εκείνοι που επισήμαναν ότι δηλώσεις όπως αυτές του κ. Γρηγοράκου γίνονται επιχειρήματα από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι στη συνέχεια πιέζουν για πιο αυστηρά μέτρα και απολύσεις ενώ δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Τελικώς, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αφού από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ζήτησε να νοικοκυρευτεί το υπουργείο και να λειτουργήσει ο μηχανισμός απεικόνισης του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στο Δημόσιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι συγκλήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών ώστε να εξεταστούν τα διαθέσιμα στοιχεία και να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Με τον πιο επίσημο τρόπο δόθηκε απάντηση στην παραφιλολογία που έχει υιοθετήσει στον πολιτικό λόγο του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Ο αριθμός των τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ήταν 692.907 υπάλληλοι, ενώ σε 183.000 υπολογίζονταν το μη τακτικό προσωπικό. Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (Ιούλιος 2013), το τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 612.414 υπάλληλοι, ενώ το μη τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 67.568. Κατά συνέπεια οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 – 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα».

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Γρηγοράκου αλλά όσους έχουν οργανώσει από τις 6 Ιουλίου επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης, σκοπός της οποίας είναι η απαξίωση του έργου που έγινε στη χώρα κατά την περίοδο διακυβέρνησής της από τον κ. Κώστα Καραμανλή.

Στέλεχος εκείνης της κυβέρνησης σχολίασε μάλιστα ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ανακοίνωση που έστειλε στα ΜΜΕ απάντησε σε όσους αμφισβήτησαν στοιχεία που διέρρευσαν από το «καραμανλικό μπλοκ» απαντώντας σε εκείνα τα δημοσιεύματα. «Ο Κυριάκος έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τα πράσινα μπακαλοτέφτερα και έπληξε τη σοβαροφανή λιβελογραφία της ώχρας», σχολίασε επί λέξει.

Τα πλαστά δικαιολογητικά

Όσον αφορά στα πλαστά στοιχεία, περί των οποίων μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, η απάντηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκαλύπτει ότι δεν τεκμηριώνεται η καταγγελία ότι δήθεν το 10% επί των προσλήψεων έγινε έτσι.

«Για πρώτη φορά επιχειρείται στο Δημόσιο Τομέα ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακών πτυχίων, πτυχίων ξένων γλωσσών), αλλά και άλλων δικαιολογητικών μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διεκπεραιώνεται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που θα διαπιστωθεί είναι παρακινδυνευμένη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επομένως, για δεύτερη φορά πιάστηκε ανενημέρωτος ο κ. Γρηγοράκος, ο οποίος «αυτογελοιοποιείται» όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Ευάγγελος Αντώναρος στο Twitter. Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μάλιστα υπήρξαν σχόλια ότι ο αναπληρωτής υπουργός ακολουθεί την τακτική άλλου στελέχους του κόμματός του που προτιμούσε να κάνει δηλώσεις παρά να μελετά έγγραφα, όπως το περιεχόμενο του Μνημονίου.

Πολύ πιο ήπιο ήταν το σχόλιο από συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη λίγη ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης. «Μάλλον ο κ. Γρηγοράκος έπρεπε να μελετήσει περισσότερο τα στοιχεία και να μην παρασυρθεί από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων», μας δήλωσε.

Ως Λάκωνας πάντως, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» ειδικά σε μια συγκυβέρνηση εύθραυστων ισορροπιών…

Διαβάστε ακόμη:

  • «Το 10% 850.000 προσλήψεων, από 2004 έως 2009, με πλαστά στοιχεία»

  • Αντώναρος: Αυτογελοιοποιείται ο Γρηγοράκος!

  • Ενδοκυβερνητική δυσφορία για τις δηλώσεις Γρηγοράκου

  • Γρηγοράκος: Μόνιμη η κινητικότητα στο δημόσιο

  • O Π. Παυλόπουλος στον Κ. Χαρδαβέλλα για τις προσλήψεις μετά το 2004

  • «Παπαγαλάκια» με μπακαλοτέφτερα ψέγουν ΝΔ – Καραμανλή για την κρίση

  • Προσπάθεια κατασυκοφάντησης της διακυβέρνησης Καραμανλή