ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιαννάκου: Η Συρία δεν είναι Κόσσοβο-Χρειάζεται πολιτική λύση

Γιαννάκου: Η Συρία δεν είναι Κόσσοβο-Χρειάζεται πολιτική λύση

Την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους παραλληλισμούς που γίνονται στην περίπτωση της Συρίας με την επέμβαση στο Κόσσοβο εξέφρασε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στη Συρία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας κα Catherine Ashton.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή της, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ ανέφερε τα εξής: «Η σύγκρουση στη Συρία, την οποία παρακολουθούμε με φρίκη, δίνει την δυνατότητα και στις δύο πλευρές να προβούν σε ενέργειες που είναι έξω από τα όρια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Στην περιοχή άλλωστε έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί από το Ιράκ το 1988 στον πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Γιατί τα χημικά όπλα είναι τα όπλα των φτωχών, όπως φαίνεται. Τί θα κάνει η Ευρώπη και η πλευρά της δημοκρατίας;

Η Συρία δεν είναι Κόσσοβο για να μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επίθεση από αέρος και να μην χρειαστεί χερσαία επέμβαση σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπου η σύγκρουση είναι περιπλοκή και γίνεται συνεχώς όλο και πιο ανεξέλεγκτη.

Πρέπει να επιλεγεί η πολιτική λύση. Πρέπει να επιλεγεί η οδός της πίεσης μεν, για επίθεση, αλλά στην ουσία της επιβολής της πολιτικής με τον ίδιο τρόπο που παρουσίασε η Ύπατη Εκπρόσωπος. Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος».