ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προστασία των πυρόπληκτων του 2007 ζητούν 23 βουλευτές

Προστασία των πυρόπληκτων του 2007 ζητούν 23 βουλευτές

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 23 βουλευτές από τέσσερα κόμματα ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπάρξει ευνοϊκή αντιμετώπιση των πυρόπληκτων του 2007.

Κυρίως οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει αναστολή καταβολής των οφειλόμενων δόσεων των εγγυημένων δανείων,- είχαν δοθεί με την εγγύηση του δημοσίου, αλλά στη συνέχεια κατέπεσαν - καθώς η οικονομική κρίση που ξέσπασε στο μεταξύ δυσχέρανε την προσπάθεια χιλιάδων πυρόπληκτων ανθρώπων να ανταποκριθούν στις νέες δύσκολες συνθήκες.

Πρόκειται για πυρόπληκτους 18 νομών της χώρας, με σοβαρές απώλειες από τις πυρκαγιές σε ακίνητη περιουσία, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές «με το νομικό καθεστώς που δημιουργήθηκε, επιβάλλεται πλέον η άμεση επιστροφή όλων των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή είναι πληθώρα επαγγελματιών και επιχειρήσεων οι οποίοι κατέφυγαν στην συνδρομή του κράτους, ώστε με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου να δανειοδοτηθούν και να ορθοποδήσουν μετά το χτύπημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, να πληγούν εκ νέου από την αμέσως ακολουθούμενη οικονομική κρίση και να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έλαβαν. Πρέπει το Ελληνικό κράτος να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν, αποκομίζοντας κέρδος, αλλά για βιοπαλαιστές που χτυπήθηκαν εις διπλούν από καταστροφικές συγκυρίες και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Οφείλει η πολιτεία να αναγνωρίσει την πραγματική τους αδυναμία και να μην προχωρά σε ανώφελα και χωρίς ουσία μέτρα όπως είναι η προσωποκράτηση. Κανείς δεν κερδίζει με αυτό τον τρόπο».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Θανάσης Νταβλούρος, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ελάνη Μακρή Θεοδώρου, Νίκος Νικολόπουλος, Μαρία Γιαννακάκη, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Κέλλας, Ανδρέας Μαρίνος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρίστος Δίμας, Χρήστος Αηδόνης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Κώστας Κόλλιας, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γάννης Κουτσούκος.