ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκόπια: Ο Παπούλιας αποκάλεσε Κύριλλο- Μεθόδιο, Έλληνες αδελφούς

Σκόπια: Ο Παπούλιας αποκάλεσε Κύριλλο- Μεθόδιο, Έλληνες αδελφούς

Εμμεσο μήνυμα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά , ότι πρέπει να είναι καλοί γείτονες, όπως γράφει η σκοπιανή Ούτρινσκι Βέσνικ.

Ο Παπούλιας συναντήθηκε με το Σλοβάκο ομόλογό του, Ιβάν Γκασπάροβιτς και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη στρατηγική της υποστήριξης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Για την Ελλάδα, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί στρατηγικό στόχο. Η Ένωση πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί. Υπάρχει , επίσης, μια προϋπόθεση για αυτό. Κάθε πλευρά πρέπει να τηρεί ορισμένα κριτήρια. Μέρος από αυτά είναι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο Παπούλιας.

Κατά τη συνάντηση οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για τον εορτασμό των Θεσσαλονικέων εκπαιδευτικών Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Αυτό το έτος είναι η επέτειος των δύο Ελλήνων αδελφών από τη Θεσσαλονίκη, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου. Παραλίγο η επίσκεψή μου να συμπέσει με τον εορτασμό της 1150ης επετείου από την αναχώρησή τους στη Μοραβία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.