ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας:Ηλεκτροσόκ για όλους η δολοφονία από τάγματα εφόδου ακροδεξιών

Τσίπρας:Ηλεκτροσόκ για όλους η δολοφονία από τάγματα εφόδου ακροδεξιών

«Είχαμε μια πολιτική δολοφονία από τάγματα εφόδου ακροδεξιών, ήταν ηλεκτροσόκ για όλους μας και συνειδητοποιήσαμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η εφαρμογή τέτοιων σκληρών πολιτικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Βιέννη με τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, Μίρκο Μέσνερ, και προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού και της Κοινωνίας Πολιτών, καθώς και με την ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχο και αναπληρώτρια κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, αργά το απόγευμα.

Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη επιλογή, ή θα συνεχίσει με τον Νότο να βρίσκεται σε κίνδυνο, κάτι που θέτει σε κίνδυνο και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ή θα προχωρήσει σε μια αλλαγή πολιτικής, καθώς ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μια Ευρώπη που δεν θα διαιρεί, αλλά θα ενώνει». Από την πλευρά του ο Μίρκο Μέσνερ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ως «ύψιστο μέλημα» να μην υπάρξει μια διαίρεση των λαών της Ευρώπης, αλλά να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για τη συνένωσή τους σε μια προοδευτική πολιτική.

«Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική» είπε «η διακήρυξη της απερίφραστης αλληλεγγύης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι μόνον ο αγώνας, που διεξάγουν εκεί, στην Ελλάδα, αλλά ο αγώνας τους είναι ένας ευρωπαϊκός αγώνας».

Αποτροπιασμό για «το ό,τι φθάσαμε στην Ελλάδα να δολοφονούνται άνθρωποι για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις» εξέφρασε η Μαρία Βασιλάκου σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντησή της στο Δημαρχείο της Βιέννης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο, όπως είπε, υπάρχει μακρόχρονη προσωπική γνωριμία και αλληλοεκτίμηση.

Στις συνομιλίες τους ανταλλάχθηκαν απόψεις σε σειρά θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά και κυρίως κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για τα οποία η ίδια ευχήθηκε να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η κ. Βασιλάκου ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αυστρία, για τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές (29 Σεπτεμβρίου), καθώς και για σειρά ενεργειών που αφορούν το δήμο της Βιέννης.

Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει ομιλία του, απόψε, με θέμα «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης», στο «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ για τον Διεθνή Διάλογο», που φέρει το όνομα του ιστορικού Σοσιαλιστή καγκελάριου της Αυστρίας, θεωρούμενου ως η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της χώρας του στον 20ο αιώνα. Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αυστριακό υφυπουργό Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πιθανολογούμενο επόμενο Επίτροπο της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον οποία θα έχει νωρίτερα ιδιαίτερη συνομιλία.

Διαβάστε επίσης:

Λαφοντέν:Μπορεί να είναι υπερήφανη η ευρωπαϊκή αριστερά για τον Τσίπρα

Στη Βιέννη θα μιλήσει αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

Τσίπρας στο Die Linke: Οι βάρβαρες πολιτικές γεννούν τον νεοναζισμό!

Τσίπρας σε Άσμουσεν: Μη βιώσιμο το πρόγραμμα που εφαρμόζεται!