ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Βενιζέλου στις προσπάθειες Ντάουνερ για το Κυπριακό

Στήριξη Βενιζέλου στις προσπάθειες Ντάουνερ για το Κυπριακό

Απόψεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις προετοιμασίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κ. Ντάουνερ, τονίζοντας ότι η χώρα μας χαιρετίζει τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επί τη βάσει των οποίων μπορεί, όπως είπε, να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική για την επίτευξη λύσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε τέλος, ότι το Κυπριακό αποτελεί, πρωτίστως, ζήτημα σεβασμού των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και, κατά συνέπεια, θα πρέπει η επίλυσή του να είναι συμβατή με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κοινοτικό κεκτημένο και τη βούληση του κυπριακού λαού.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, «η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από προσδοκίες αλλά και αποφασιστικότητα, τόσο από τις δύο πλευρές της Κύπρου, όσο και από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από το ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διαμορφωθεί το σχήμα των συνομιλιών, παρατηρώντας πως «σημασία δεν έχει μόνον η ουσία αλλά και η διαδικασία».

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται στην Αθήνα για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης

Έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου