ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Νετανιάχου

Η ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά – Νετανιάχου

Στα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί το διυπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και υπογραφή συμφωνιών και κοινής διακήρυξης. Στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα με τον ισραηλινό ομόλογο του (G2G).

Αργότερα ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο και τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum.

Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τρίτης.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Την Τετάρτη ο υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ελληνο-Ισραηλινό Επιχειρηματικό Forum και στη συνέχεια θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ισραηλινό οργανισμό.

Ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στο ενεργειακό τομέα

Η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει στο Ισραήλ ο Γιάννης Μανιάτης.

Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί φέρεται να προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς:

-Ερευνών για ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες με έμφαση στο φυσικό αέριο.

-Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

-Ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.

-Εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

Προβλέπεται επίσης η αδελφοποίηση πόλεων των δύο χωρών με στόχο την μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις.