ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση»

«Διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση»

«Διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης και φέτος επήλθαν για πρώτη φορά στοχευμένες μειώσεις σε φόρους.

«Προσπαθούμε και για άλλες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, η ύφεση επιβραδύνεται και ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται, παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις, μικρού μεγέθους μπροστά στο μέγεθος των θυσιών της κοινωνίας, που αποτελούν το εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας και όχι για εφησυχασμό.

«Η ελληνική κοινωνία προβλέπεται να εξέλθει από παρατεταμένη ύφεση, κυρίως λόγων ανάκαμψης επενδύσεων και ενίσχυσης εξαγωγών», συνέχισε.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι το 2014 το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς νέες οριζόντιες περικοπές και ότι το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά ως απόλυτο μέγεθος θα μειωθεί.

Για το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, είπε πως παραμένει ανοικτό και ότι, εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα «θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του χρέους και θα αναζητήσουμε, μέσα από διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Οι νεοναζί είναι ο χειρότερος κίνδυνος για τη χώρα