ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχελάκης: Όχι άλλη πίεση, δεν αντέχει η κοινωνία

Μιχελάκης: Όχι άλλη πίεση, δεν αντέχει η κοινωνία

Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισαν με δηλώσεις, μέσα σε διάστημα μόλις 24 ωρών – ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα.

«Μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας, γι' αυτό και δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, διαμήνυσε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σήμερα το πρωί στη Νυρεμβέργη.

Υπενθυμίζοντας πως οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, πως μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27%, ξεπερνώντας στους νέους το 60%, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε με έμφαση πως ζητείται, προπάντων, στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, καθώς δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.

Τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ενδεικτικά μια σειρά από αυτές, όπως επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, εξάλειψη πρωτογενούς ελλείμματος και εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, ταχύτατα βήματα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, θεσμική θωράκιση και διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης του εθνικού τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη του πλέον φιλόδοξου προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νομοσχέδιο ενάντια στον ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις, που σήμερα συζητείται στη Βουλή, έχοντας ήδη πετύχει ευρύτατη διακομματική συναίνεση για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων όταν η ηγεσία ή ένα σημαντικό μέρος των βουλευτών τους εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες.