ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρουπακιώτης:Να αντιληφθεί η κοινωνία ότι η Χ.Α. είναι πρόβλημά της!

Ρουπακιώτης:Να αντιληφθεί η κοινωνία ότι η Χ.Α. είναι πρόβλημά της!

«Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή και των φασιστών δεν είναι μόνο έργο των δικαστικών αρχών. Είναι θέμα κοινωνίας. Η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι πρόβλημα δικό της» τόνισε ο Αντώνης Ρουπακιώτης, τέως υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Κράτος Δικαίου & Ρατσισμός: Επαρκεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των ρατσιστικών φαινομένων;», που συνδιοργάνωσε σήμερα η Ένωση Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

«Από το νόμο 929/79 έως και σήμερα έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν είναι πλήρες, αλλά είναι επαρκέστατο για να εφαρμόσουμε ένα κράτος δικαίου. Με θεσμούς, με κανόνες δικαίου και ένα κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως το ισχύον νομοθετικό σύστημα επαρκεί, αλλά δεν εφαρμόζεται. Αναρωτώμενος γιατί φτάσαμε έως εδώ, σημείωσε πως η κοινωνία δεν βρισκόταν σε εγρήγορση και δεν λειτουργούσαν επαρκώς οι αισθητήρες των εισαγγελικών αρχών. «Η εφαρμογή του κράτους δικαίου αναζητείται κάθε μέρα» τόνισε.

Αναφερόμενος στη δυσκολία να συμπληρωθεί ο αντιρατσιστικός νόμος, υποστήριξε πως υπήρξε μεγάλη δυσανεξία καθώς υπήρχαν κόμματα που δεν ήθελαν να τεθούν απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Υπήρχαν και άλλα κόμματα, συμπλήρωσε, όμως που δεν είχαν κατανοήσει ότι στο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόσωπο του φασισμού. «Μόνον όταν έφτασε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα η κοινωνία αναταράχθηκε και είπε «κινδυνεύουμε όλοι» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως δημιουργήθηκε το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο για να τεθούν σε εγρήγορση οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές και υπογράμμισε: «Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών κομμάτων να αναζητήσεις συγκλίσεις. Γιατί άλλο τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και άλλο η «τοξοβολία» μεταξύ τους». «Πρέπει το φαινόμενο Χρυσή Αυγή να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και τόλμη. Να αναζητήσουμε τις πρωτογενείς αιτίες, τη φτωχοποίηση, τη μεταναστευτική πολιτική» διευκρίνισε. Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν θα πρέπει από τη μια πλευρά να υπάρχει ένα άπλωμα και να θεωρούνται όλα κακουργήματα και από την άλλη να υπάρχει ένα σφίξιμο.

«Είναι και τα δύο κίνδυνοι» τόνισε. Επίσης, επικαλούμενος τα λόγια του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, είπε πως «ο ναζισμός δεν έχει φίλους, μόνο θύματα».

Στην εκδήλωση εξέθεσαν επίσης τις απόψεις τους ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λάμπρος Κοτσίρης, ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, πρώην πρύτανης ΔΠΘ, βουλευτής ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και ο Δημήτρης Γκύζης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Ακόμα, μίλησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Κυριακή Σταμαδιάνου. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», Δημήτρης Αναστασόπουλος.