ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Σαμαρά-Στουρνάρα αυτή την ώρα ενόψει τρόικας

Σύσκεψη Σαμαρά-Στουρνάρα αυτή την ώρα ενόψει τρόικας

Συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αρχίζουν αύριο.

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών θα χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών με κύριο στόχο να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της πορείας των προαπαιτούμενων που είχε θέσει η τρόικα, όπως και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στο οποίο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Η παρουσία του Χρ. Σταϊκούρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την πορεία των εσόδων αλλά και του χρηματοδοτικού κενού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε σημαντική υπέρβαση του στόχου των εσόδων Σεπτεμβρίου κατά 37,2% Η υπέρβαση του στόχου των εσόδων του Σεπτεμβρίου μείωσε την απόκλιση των εσόδων από 5,7% το οκτάμηνο σε 1,4% σε επίπεδο εννιαμήνου 2013.

Η εν λόγω επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή εισπραξιμότητα εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2013 εισπράχθηκαν από τις ως άνω κατηγορίες φόρων 273 εκ. € έναντι μόλις 73 εκ. €, που είχαν εισπραχθεί κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Θετικά, επίσης, ήταν τα αποτελέσματα όσον αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ. Οι Δ.Ο.Υ. ξεπέρασαν το στόχο των εσόδων από Φ.Π.Α. σε ποσοστό 4,6%, για το μήνα Σεπτέμβριο και σε ποσοστό 1,6% για το 9μηνο.

Ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση εμφάνισε και η συνολική εισπραξιμότητα των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εισπράξεις του εννιαμήνου του 2013 ανήλθαν σε 2.132 εκ €, αυξημένες κατά 35% (ή σε απόλυτα ποσά κατά 553 εκ €). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ως άνω εισπράξεις εννιαμήνου του τρέχοντος έτους είναι περίπου ίσες με τις συνολικές εισπράξεις ολόκληρου του έτους 2011.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις εννιαμήνου έναντι ληξιπροθέσμου υπολοίπου στις 30/11/2012 (παλαιά ληξιπρόθεσμα) ανήλθαν σε 1,15 δισ. €, διαμορφώνοντας το ποσοστό επίτευξης του συνολικού περιοδικού στόχου (1,55 δις €) σε ποσοστό 74%, σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του οκταμήνου 2013 (71,8%). Σε ό,τι αφορά στην είσπραξη έναντι νέων ληξιπροθέσμων οφειλών, το σχετικό ποσοστό υπολογίζεται σε 16,2%, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 1,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο του οκτάμηνου.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του Α' Εννιαμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Η επίτευξη των στόχων, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα, είναι αποτέλεσμα της εστίασης στον προγραμματισμό μας. Η συνέπεια αυτή είναι απότοκος της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας που καταβάλλουν όλα τα στελέχη των Δ.Ο.Υ., της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης και της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων αλλά, εν τέλει, όλων των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανά την επικράτεια».