ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όπλα» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Τα «όπλα» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

-Πυρετός συσκέψεων σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών

-Παραμένουν τα μεγάλα "αγκάθια"

Για αύριο Τρίτη ανανέωσαν το «ραντεβού» τους το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας.

«Αγκάθι» στις διαπραγματέυσεις συνεχίζει να αποτελεί το δημοσιονομικό κενό για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι ο στόχος της κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

  • Να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014
  • Να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Πληροφορίες από την οδό Νίκης επισημαίνουν τη χαλαρότητα των τροϊκανών οι οποίοι όπως δείχνουν δεν βιάζονται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να πειστούν για τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς Αντίθετα, η ελληνική πλευρά επείγεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού έως τις 21 Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, που καλύπτει τη στάση κυρίως της τρόικας, είναι και το γεγονός ότι την Τρίτη θα συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Νοεμβρίου.

Έτοιμο το... "οπλοστάσιο"

"Δεν πάμε για καβγά, θα δείξουμε τα όρια της Ελλάδας, τώρα έχουμε όπλα", φέρεται να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε στενούς του συνεργάτες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

"Εμείς θεωρούμε ότι θα χρειαστείτε νέα διαρθρωτικά μέτρα για να επιτύχετε τους στόχους σας. Θα ξαναδούμε τα στοιχεία σας αλλά δεν επαρκούν", τονίζουν οι δανειστλες στο οικονομικό επιτελείο.

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά η Ελλάδα πηγαίνει με τόσα "όπλα" στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Αυτά είναι:

Πρωτογενές πλεόνασμα: Ακόμα και οι δανειστές πλέον αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα θα το επιτύχει.

Έσοδα: Τον Οκτώβριο, για τέταρτο συνεχή μήνα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων κινήθηκαν πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

Δόσεις: Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ η χώρα μπορεί να διαχειριστεί τις δανειακές τις υποχρεώσεις αλλά και τις εσωτερικές ανάγκες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Στην ακραία περίπτωση που η Ελλάδα δεν έπαιρνε τη δόση των 5,4 δισ. ευρώ έως τον Ιανουάριο, αλλά της επιτρεπόταν να κάνει χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα, τότε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις μέχρι τις 30 Μαΐου.

Μείωση ΑΕΠ 25%: Οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί που έχασαν το 25% του ΑΕΠ, στο οποίο αν προστεθούν ο πληθωρισμός και οι φόροι, ανεβαίνει στο 40% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Spreads: Από τις 2.500 μονάδες που ήταν τα ομόλογα όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς, έπεσαν γύρω στις 620. Αυτό σημάνει ότι τότε η αξία ενός ελληνικού ομολόγου ήταν 14,5 ευρώ και σήμερα ανέβηκε στα 60 ευρώ.

Επιτόκια: Το επιτόκιο από 17% που έφτανε για το δεκαετές ομόλογο, σήμερα έχει πέσει γύρω στο 7%.

Διαβάστε επίσης:

Την Τρίτη το νέο ραντεβού Στουρνάρα - Τρόικας

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα φέρνει νέα μέτρα το 2014

Όλι Ρεν: Από το 2016 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή

Ασφαλιστικό: Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες