ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Από το 2016 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Όλι Ρεν: Από το 2016 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Από το 2016 θα ισχύσουν οι νέες αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστν με όσα προκύπτουν από την απάντηση του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της «Δράσης» Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, οι οποίες προβλεπόταν με βάση το μνημόνιο ότι θα γίνουν το 2012, αναβάλλεται για το 2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις που αναμένονταν στις αντικειμενικές αξίες και οι οποίες θα συμπαρέσυραν προς τα κάτω τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, παίρνουν αναβολή για το 2016, αν βεβαίως δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε.

Αιτία είναι η επιμονή της τρόικας ότι δεν πρέπει να υπάρξει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Τα ακίνητα ως γνωστόν είναι μία σίγουρη πηγή εσόδων και η τρόικα το μόνο που δεν θέλει στην παρούσα φάση είναι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση , η απάντηση του κ. Ρεν υπήρξε η εξής:

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016».

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας».

Διαβάστε επίσης:

«Χαμένοι» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ακριβές περιοχές

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Ανατροπές στις αντικειμενικές- Ποιες περιοχές παίρνουν φωτιά