ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Bloomberg για την καταψήφιση της πρότασης μομφής στην Ελλάδα

Το Bloomberg για την καταψήφιση της πρότασης μομφής στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή με την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο που έθετε η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης – την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του συνεχίζει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρόταση μομφής με αφορμή την έφοδο των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ στις 7 Νοεμβρίου, οι οποίες απομάκρυναν τους εργαζόμενους που είχαν καταλάβει την έδρα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά την απόλυσή τους. Τόσο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όσο και σε άλλα, προβάλλεται η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «ο κ. Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη χρονική στιγμή την οποία επέλεξε για την πρόταση μομφής. Πρόκειται για μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας, αλλά ωστόσο είναι μια στιγμή όπου για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση καθώς επιτυγχάνει τους στόχους που έθεσε».

Επίσης, σημειώνεται ότι στις 5 Νοεμβρίου, ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ η χώρα αρχίζει εκ νέου τις συνομιλίες με την τρόικα έπειτα από διακοπή πέντε εβδομάδων. Από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σε βουλευτές κατά το χθεσινό διάλογο στη Βουλή, ότι η Ελλάδα «ακολουθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο στοχεύει στο να καταστήσει βιώσιμα, σε σταθερή βάση, τα δημόσια οικονομικά της χώρας».