ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στις απολύσεις στο δημόσιο

Μητσοτάκης: Πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στις απολύσεις στο δημόσιο

«Το μέγεθος του κράτους ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα χρεοκόπησε», υποστήριξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Σταμενίτη για τα προβλήματα από την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών στην καθημερινότητα των πολιτών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονταν σε 913.000, εκ των οποίων οι 700.000 ήταν μόνιμοι, ανεβάζοντας το κόστος μισθοδοσίας σε 24,5 δις ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά από μια δύσκολη προσαρμογή –όπως είπε- οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 700.000 από τους οποίους κάτι παραπάνω από 600.000 είναι μόνιμοι με το κόστος μισθοδοσίας να έχει πέσει στα 15,9 δις ευρώ.

Ο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ακόμη πως θα αναδιοργανωθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με στόχο να περιοριστούν οι επαφές του πολίτη με το κράτος.