ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει νέος γύρος πιέσεων από την τρόικα

Αρχίζει νέος γύρος πιέσεων από την τρόικα

Το πρωί της Κυριακής θα γίνει η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επκεφαλής της τρόικας, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα το 2014, ο κ. Στουρνάρας τόνισε (σε συνέντευξή του στο CNBC) ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, καθώς, όπως είπε, «είναι επικίνδυνα» .

«Έχουμε καλύψει το 80% της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι, το 20% που απομένει, δεν συνιστά τη στιγμή που θα τεθεί εν κινδύνω η κυβέρνηση», επισήμανε.

Όπως ανέφερε η NEWSBOMB, στη συνεδρίαση του Euroroup τα πράγματα εξελίχθηκαν δυσάρεστα για την ελληνική πλευρά, καθώς εκδηλώθηκε προβληματισμός για την πολιτική βούληση που υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για το αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ενώ οι δανειστές ανεβάζουν τον «πήχη» στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Οι δανειστές ζητούν να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και για το 2015 και πιέζουν ασφυκτικά εισπρακτικά μέτρα, όπως η μείωση των κύριων συντάξεων ή η κατάργηση των επικουρικών, σενάριο που δείχνει να είναι το επικρατέστερο. Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της NEWSBOMB, η τρόικα αμφισβητεί τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και επιμένει για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, αυτή βρίσκεται κυριολεκτικά σε τεντωμένο σκοινί, καθώς η τρόικα δείχνει να μην δέχεται τίποτα λιγότερο από το «λουκέτο» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ.

ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Στη συνέντευξή του προς το CNBC, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει και σημείωσε ότι τώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μειωθεί το χάσμα που εκτιμάται ότι υπάρχει ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014, ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τη NEWSBOMB, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην υπάρχει αυτό το χάσμα ενώ διαβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος έως σήμερα.

Στο Βερολίνο ο Σαμαράς

Κρίσιμες συνομιλίες με την καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει στην πρωτεύουσα της Γερμανίας η εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung".

Για το θέμα, η καγκελαρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει προσκληθεί σε γεύμα εργασίας από την ηγέτιδα της Γερμανίας, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν κυρίως η ευρωπαϊκή πολιτική, διμερή θέματα, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τον κ. Σαμαρά, στη συνάντηση του Βερολίνου θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, αναλυτές και επιχειρηματίες. Μία ημέρα πριν, στις 21 Νοεμβρίου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Πένι Πρίντζκερ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Μπήκαμε στο μεγαλύτερο σεξ-πάρτυ της Αθήνας