ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Βασική μας προτεραιότητα η οριζόντια μεσογειακή πολιτική

Βενιζέλος: Βασική μας προτεραιότητα η οριζόντια μεσογειακή πολιτική

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε τα εξής:

«Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα, στις Βρυξέλλες. Όπως ξέρετε, βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, που θα λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα είναι η οριζόντια, θαλάσσια και μεσογειακή πολιτική, η οποία περιλαμβάνει και ζητήματα ασφάλειας.

Οι μεταναστευτικές ροές είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλά και ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη, ιδίως για εμάς, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατά συνέπεια, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Λιβύη. Η Λιβύη, δυστυχώς, βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, ένα βήμα πριν τη θεσμική διάλυση και την εδαφική αποσύνθεση. Άρα, πρέπει να σκεφτούμε πιο δραστικές και πιο γενναίες λύσεις για να επιτηρήσουμε τα μεσογειακά παράλια στην απέναντι πλευρά από τις ευρωπαϊκές χώρες, για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συζητήσαμε, επίσης, για την Ανατολική Γειτονία. Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να περιληφθούν στην πολιτική αυτή όλες οι χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο έχουμε πολύ καλή σχέση, λόγω του ΤΑΡ. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και, βεβαίως, συζητήσαμε, μαζί με τους Υπουργούς Άμυνας, τις προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ένα βασικό σημείο είναι η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, άρα και η ελληνική που πρέπει, πάση θυσία, να τη διατηρήσουμε ως συστατικό της αμυντικής μας πολιτικής».